Tuleb tunnistada, et tegelikult ei ole ma suurem asi sõber ei hautatud ega küpsetatud kaalikaga. Toorelt meeldib mulle seda süüa küll, aga niipea kui asi puudutab ahju või panni, muutuvad meie suhted jahedaks. Selles osas on siine roog küll aga erand, mida olen valmistanud juba päris mitu korda ning üpris kindlasti juhtub seda veel. Lihtsalt minu meelest haagivad need Lõuna-Indiast inspikat saanud maitsed ennast ka hautatud kaalika külge väga toredasti. Nimetatud piirkonnast siiski väga kinni hakata aga ei tasu, sest siin on tegu üpris kodukootud roaga, mis sai kokku pandud pigem kapis olevatest koostisosadest ja tujust lähtuvalt. India köögil pole pealegi ka mingit pistmist kinoaga, mis piltidelt vastu vaatab, aga siiski meeldib mulle seda vahel riisi asemel kasutada.
Lisandite valmistamine on üpris lihtne, aga pole mõistagi kohustuslik. Mulle lihtsalt meeldib, kuidas need erinevad tekstuurid ja maitsed taldrikul kokku saavad. Marineeritud kaalikas lisab ka veidi hapukust ja värskust, mis siin kasuks tuleb. Selle asemel võib kasutada aga ka maitse järgi sidruni- või laimimahla. Ja krõbedaid kikerherneid võib valmistada kas nüüd või mõnel teisel korral ka niisama näksimiseks, aga siis pane neid ahjupaadile juba rohkem – jälgi lihtsalt, et need jääksid sinna vaid ühe kihina ning suurenda veidi ka maitseainete kogust.
KOOSTISOSAD
- 300 g puhastatud ja kooritud kaalikat
- u 150 g keedetud kikerherneid
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 1 tl riivitud ingverit
- 0,5 tl kurkumit
- 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 1 tl jahvatatud koriandriseemneid
- 1 tl garam masalat
- 1 sl pruune või musti sinepiseemneid
- 0,5 tl tšillihelbeid
- 1 tl tomatipastat
- 1 tl fariinsuhkrut
- 2 dl vett
- 2,5 dl kookospiima
- soola, pipart
- 1 tl õli või kookosõli
- koriandrilehti
Krõbedad kikerherned:- 100 g keedetud kikerherneid
- 1 tl garam masalat
- 0,5 tl kurkumit
- 1-2 tl õli
- u 0,5 tl soola
Marineeritud kaalikas:- 100 g puhastatud ja kooritud kaalikat
- 1 tl riivitud ingverit
- 0,5 tl sinepiseemneid
- 1 tl valge veini äädikat
- maitse järgi soola, veidi suhkrut
JUHISED
Kuumuta sügaval pannil või potis kookosõli sees sinepiseemneid, kuni need praksuma hakkavad, lisa hakitud või viilutatud sibul ja pruunista see. Lisa hakitud küüslauk, suhkur, riivitud ingver, tomatipasta, kurkum, tšilli, koriandriseemned, vürtsköömen ja garam masala ning kuumuta segades läbi. Tõsta juurde kooritud ja kuubikuteks lõigatud kaalikas ja maitsesta pannisisu kergelt soolaga, sega jälle läbi ning lisa vesi. Kata nõu kaanega ja lase keskmisest veidi madalama kuumuse juures u 15 minutit podiseda või seni, kuni kaalikas tundub noaga torgates pehmenenud olevat, aga mitte liialt. Lisa kookospiim ja kikerherned ning kuumuta ilma kaaneta veel 5-8 minutit, kuni maitsed on segunenud. Kui kookospiim liiga tugevalt keema lasta, võib see tükki minna, seepärast hoia temperatuur madalapoolne ja karri pigem keemispiiril kui hooga mulisedes. Maitsesta vajadusel veel täiendavalt.
Krõbedad kikerherned võid ahju pista samal ajal kui karri valmib. Selleks loputa ja nõruta kikerherned, sega need hoolega maitseainete, soola ja õliga läbi ning küpseta 200-kraadises ahjus küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil u 15-20 minutit, kuni need on mõnusalt krõbedad.
Marineeritud kaalikad võid valmis teha juba enne karriga alustamist. Selleks riivi kaalikas ja sega ülejäänud koostisainetega. Lase vähemalt 15 minutit maitsestuda.
Serveeri kaalikakarrit koos riisi või muu meelepärase lisandiga, tõsta juurde veidi marineeritud kaalikaid ja puista peale krõbedaid kikerherneid ja koriandrilehti.