See kergelt krehvtine ahjukana on üks mu kauaaegsetest lemmikutest, mille juurde teen kevadel-suvel vaid kerge rohelise salati ja valmis ongi. Ja kuigi päris viie minutiga siin hakkama ei saa, on aktiivset tegutsemisaega just umbes-täpselt nii palju, et seda võib südamerahuga laisa päeva toiduks kutsuda. Kui tegusam tunne, siis on kanale seltsiks ka jogurtine kaste ja röstitud paprika või siis teen teinekord toidu veidi suuremal pannil kui siin näha ja lisan poole küpsemisaja pealt mõned kartulisektorid, lillkapsaõisikud, kobartomatid või muu meelepärase köögiviljakraami. Enamasti läheb kõik lauas kaubaks ja arvestatavaid jääke, mida järgmiselgi päeval köögis kasutada, kahjuks eriti ei kaasne.
Kes veel ei tea, siis harissa on üks suurepärane asi! See Tuneesiast pärit piprapasta on ühekorraga äkiline, aga samas ka sume ja mitmetahuline ning sisaldab lisaks tšillile nii köömneid, küüslauku kui tagasihoidlikus koguses ka vürtsköömneid ja/ või koriandriseemneid. Vürtsikus võib muidugi erinevate brändide puhul varieeruda. Minu köögis on see küll üks nendest maitseainetest, mis kunagi otsa ei tohi saada (nagu ka suitsutatud paprikapulber). Kasutada saab seda toredat pastat peale kana ka näiteks liha, ahjulõhe, köögiviljade (lillkapsas, baklažaan vms), kuskussi, hummuse vms maitsestamiseks. Väga mõnus ka lihtsalt niisamuti sinepi aseainena väikese särtsu lisamiseks kas grillvorstile, õhukese kihina saiale muu katte alla või täpselt sinna kus see parasjagu kõige õigem tundub. Suitsutatud paprikapulber kuulub küll pigem hispaaniapärase menüü juurde, kuid minu meelest täiendab see siinset maitsekomplekti päris kenasti. Suurepärane kana ja sealiha maitsestaja ka muul ajal ning annab mõnusat suitsust lisa näiteks köögiviljaroogadele (baklažaan!).
Head isu ja kena kevadet! Pöidlad peos, et see nädalalõpu soojaennustus ikka paika peaks, sest meie kavatseme igatahes grilli läikima lüüa! 🙂
KOOSTISOSAD
- u 1,8 kg kaaluv kana
- 1-2 sl harissat
- 1 tl suitsutatud paprikapulbrit
- 1 tl kuivatatud tüümiani
- 1 sl meresoola
- 2 sl oliiviõli
- 0,5 sidrunit
JUHISED
Võta kana tunnike enne ahju pistmist toatemperatuurile ja kuivata majapidamispaberiga. Sega kohe kokku sool, õli, harissa, tüümian ja paprikapulber ning hõõru kana saadud pastaga korralikult nii seest kui väljast kokku. Suska kana sisemusse poolik sidrun ja kinnita soovi korral koivad. Mina teen harilikult lõiked kana koibade juures paikneva õhukese naha sisse ja pistan koivaotsad nendest lihtsalt risti läbi. Kui tunnike on möödunud ja kana pole katsudes enam külm, kuumuta ahi 200-kraadini, pane kana kergelt oliiviõliga määritud küpsetusnõusse ja aseta ahju alumisele restile küpsema. Paar-kolm korda küpsemise ajal nirista kana üle pannipõhja kogunenud vedelikuga. Küpseta u 1 h ning seejärel kontrolli kana küpsust – suska terava noaga sügavale kana kintsuosasse ja kui eritub selge vedelik, võid tõsta kana ahjust välja. Kui vedelik on punakas, kontrolli 15 minuti pärast uuesti. Lase ahjukanal enne lahti lõikamist kanal 10-15 minutit puhata, nii jääb sisu mahlasem. Serveeri koos värske salatiga ja/või ahjuköögiviljadega. Kastmeks kasuta vürtsikat pannivedelikku või siis sega samal otstarbel kokku veidi Kreeka jogurtit, sidrunimahla ja harissat ning maitsesta segu kergelt soolaga.