Ei saa öelda, et vasikas, veis või üldse raskema loomuga liha meie laual igapäevane külaline oleks. Pigem on viimase aja kaootiline kokkamine piirdunud ikka kergema ja taimsema kraamiga, kuhu sekka kala ja kana aeg-ajalt ka ära eksib.Kui aga sülle kukub ilus lihatükk ja suur karbitäis torbikseeni, pole toitu armastavat inimest ahjuroa valmistamiseks veenma hakata, olgu tegu kasvõi südasuvega.
Mustad torbikseened on kukeseene sugulased ja näevad välja natuke sedamoodi, nagu oleksid nad mõnest Guillermo del Toro fantaasiafilmist välja karanud. Kui metsa asja pole, võib otsida neid näiteks praegu turult. Maitselt on need kukeseentest tugevamad ja on oht, et näiteks mõni laps või nõrgema närvikavaga isik nende söömisest keelduda võib (mille üle ülejäänud laudkond aga kindlasti rõõmustab).
Torbikseeni on ka väga lihtne kuivatada (sest nad on juba loomult õrnakesed ja kuivavad ilma igasuguse tõrkumiseta) ja veel lihtsam hiljem toidu sisse pista, sest seened koguvad end täpselt sama kiirelt ja ei vaja toidu sisse pistmisel isegi eelnevat leotamist. Mina lasin neil lihtsalt paar päeva saunalaval küpsetuspaberile laiali laotatult end krimpsu tõmmata.
Värske must torbikseen |
Saunalaval paar päeva kuivanud torbikseen |
Toit ise siin on aga lihtsamast lihtsam – ka kaste ei vaja ülemäärast pingutust ja saab seepärast üpris vedela moega. Kes soovib tummisemat leent, võib lõpetuseks vedeliku haudepotist pannile kurnata ja kõrgel kuumusel segades seda tihedamaks keeta. Killuke külma võid seal juures on ka abiks.
AHJUVASIKAS TORBIKSEENTEGA
u 1200 g vasikaaba või muu hautamiseks sobiv, soovitavalt kondiga kobedam tükk
1 sibul
1 küüslauguküüs
2 dl kuiva valget veini
2 dl 35% koort
180g musti torbikseeni (või muid kukeseenelisi)
kaks killukest võid
peotäis tüümianioksi
meresoola, musta pipart
Võta lihatükk külmikust välja vähemalt pool tundi enne küpsetama asumist ja maitsesta kergelt soola-pipraga. Kuumuta pannil või ja pruunista liha mõlemalt poolt ning külgedelt. Tõsta liha haudepotti ja kuumuta pannil kergelt läbi ka hakitud sibul-küüslauk, vala need liha juurde potti ning nüüd kuumuta suure mulinaga ka veini u 3-4 minutit. Vala lihale, viska potti mõned tüümianioksad, kata kaanega ja küpseta 170 kraadi juures u 1,5 tundi või kuni liha on pehmenenud. Pool tundi enne küpsemisaja lõppu kuumuta pannil teine killuke võid ja prae torbikseened u 5 minuti jooksul kergelt läbi ja maitsesta soola-pipraga. Lisa lihale koor ja seened ning lase veel nii 20 minutit podiseda. Kontrolli maitset ja vajadusel lisa veel soola-pipart. Serveerimisel lisa lihale värskeid tüümianilehti ja paku kõrvale ikka värsket kartulit ka.