Kukleid võib muidugi ka eraldi küpsetada, aga pärg saab tore. Täidise osas võib allpool toodud variandile rakendada muidugi ka puhtalt enda fantaasiat või siis olla väga korralik ja traditsioonidest kinni pidav inimene ning kasutada ainult vahukoort. Ma pole viimast küll kahjuks kunagi suutnud, aga kõik me olemegi õnneks erinevad.
Kuklitainast teen mina nii nagu siin kirjas. Jälgi, et jahu läheks tainasse ainult niipalju kui tarvis, seepärast lisa seda vähehaaval ja lisa alustuseks vaid umbes kolmveerand kogusest- juurde saab seda vajadusel hiljem ka lisada. Tainas ei tohiks peale sõtkumist jääda päris kuiv, aga mitte ka täitsa vedel. Seda peaks saama pehmeks paliks patsutada ja välja võiks see näha sile ja läikiv. Jälgi ka, et tainas saaks korralikult kerkida – vahel võtab see kauem aega, aga vahel vähem. Ning see kodune kuklikogum on parim ikka samal päeval.
Pikka liugu ja rõõmsaid vastlaid!
KOOSTISOSAD
- 25 g presspärmi
- 0,75 dl suhkrut
- 1 tl soola
- 2 dl piima
- 1 tl jahvatatud kardemoni
- u 450 g jahu (7-8 dl)
- 1 muna
- 100 g toasooja võid
- Mandlimass täidiseks:
- 100 g mandlijahu
- 1 dl tuhksuhkrut (Dansukker)
- 2 sl Amarettot
- Katteks:
- 100 g toasooja toorjuustu
- 2 dl vahukoort
- 1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
- 1 sl tuhksuhkrut + 1 sl peale puistamiseks
- 0,5 -0,75dl külmutatud ja sulatatud mustikaid
JUHISED
Sega presspärm supilusikatäie suhkruga vedelaks. Kuumuta piim kergelt, nii et see oleks käesoe ja lisa pärmile koos kardemoni, soola ja ülejäänud suhkruga. Lisa muna ja asu segama ning lisa tegevuse käigus vähehaaval umbes kolmveerand jahukogusest. Sõtku tainas kas lauamikseri abil või käsitsi ühtlaseks. Lisa pehme või ja vajadusel veel jahu ning sõtku veel 8-10 minutit või kuni saad ühtlase ja läikiva taina, mis kausiseinte küljest lahti lööb. Patsuta tainas palliks ja kata kauss köögikilega. Lase u 45 minutit soojas kohas kerkida või kuni tainas on kerkinud kahekordseks. Veereta tainas jahusel tööpinnal pikaks vorstiks ja lõika kümneks ühesuuruseks tükiks. Veereta need pallideks ja tõsta ringikujuliselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes kerkimiseks kuklite vahele 3-4 cm ruumi. Kata puhta rätikuga ja lase u 30 minutit kerkida. Pintselda kuklid lahti klopitud muna või piimaga ja küpseta 180-kraadi juures u 20-25 minutit, kuni kuklipärg on kena ja kuldne. Lase jahtuda ning lükka pärg ettevaatlikult serveerimisalusele. Mandlimassi valmistamiseks sega mandlijahu tuhksuhkru ja likööriga ühtlaseks. Vajadusel lisa veidi vett. Lõika iga kukli pealmisest osast kolmnurkne viil maha ning tiri paari sentimeetri sügavuselt veidi sisu välja. Suru saadud süvenditesse mandlimass. Vahusta koor ja toorjuust tuhksuhkru ja vanillisuhkruga tugevamaks vahuks. Suru sulanud mustikad läbi tiheda sõela ja sega saadud vahuga läbi. Kata kuklid tordipritsi abil vahukooreseguga ja soovi korral lisa mõned külmutatud mustikad. Tõsta kuklite maha lõigatud osad peale tagasi, puista üle tuhksuhkruga ja serveeri.
* Retsept valmis koostöös D-kokaraamatu ja Dansukkeriga