Peale mitmeid katsetusi julgen öelda, et see kook valmib juustukoogi kohta päris kiirelt ja viperustevabalt ning kui see päeva esimeses pooles ette võtta, saab juba samal päeval ka kooki süüa. Mina kasutasin siin vabariigi aastapäeva puhul mustikaid, kuid nende asemel võid katteks kasutada ka teisi meelepäraseid marju. Või paku katteta koogi juurde hoopis meelepärast marjakastet või moosi.
Kook valmib tavapärasest kõrgemal ja äkilisemal temperatuuril ning seepärast jäävad ka koogi pealmine osa ning küljed jumekamad kui klassikalisemal juustukoogil – see on pigem antud koogi eripära, mille peale ei tasu ehmatada. Pealegi, saab ebaühtlast jumet koogil kattega varjata, nagu näiteks selle koogi puhul tegin. Kook on aga niisamuti ka maitsev. Ahjud on aga erinevad ja seepärast jälgi ka väliseid näitajaid – valmis kook peaks olema pealt kohati päris jumekas, äärtest kuumast peast veidi kerkinud ja keskelt nii 8 cm ulatuses kooki liigutades võbelev.
Ja kui klassikalisema juustukoogi sisse ma jahu pigem ei pane, siis siin on see nn. “garantiiks”, et kook ikka temperatuurikõikumistele vaatamata koos püsiks. Ja no muidugi sisaldab kook tagatipuks ka kohupiima, mis teebki sellest kokku ühe paraja hübriidkoogi niikuinii. Aga minu meelest päris toreda.
Kena ja maitsvat pidupäeva kõigile!


KOOSTISOSAD
- Põhi:
- 50g/ 1dl jahu
- 50g/1 dl täistera kaerajahu
- 50g /1dl Dansukkeri fariinsuhkrut (või harilikku suhkrut)
- 50 g võid
- ¼ tl soola
- Täidis:
- 300 g kreemjamat, suurema rasvasisaldusega kohupiima (Nt Saida)
- 200 g toasooja toorjuustu
- 3 muna (M)
- 150g vahukoort 35%
- 125 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1,5 sl jahu
- Kate:
- 100 g külmutatud mustikaid
- 100 g värskeid kultuurmustikaid
- 1 dl Dansukker tarretisesuhkrut
- 2 dl vett
JUHISED
Töötle taina koostisosad laumikseri ja selle lapiku otsa abil ühtlaseks pudiks. Suru see eelnevalt kergelt õliga määritud ja seejärel küpsetuspaberiga vooderdatud 20-22 cm läbimõõduga rõngasvormi põhjale. Küpseta ahju keskosas pöördõhurežiimil 175 kraadi juures u 10-15 minutit, kuni koogipõhi on veidi jumet juurde võtnud.
Samal ajal kui põhi küpseb, sega lauamikseri lapikut otsikut kasutades (võid kasutada ka harilikku mikserit või visplit) kohupiim ja toorjuust ühtlaseks. Sõelu sekka jahu ja lisa segades ükshaaval munad.
Kuumuta vahukoor koos suhkrutega pliidil käesoojaks ja sega kuni suhkur on sulanud. Lisa saadud vedelik ülejäänud segu hulka ja sega kõik korralikult viimast korda läbi.
Kalla segu veidi jahtunud koogipõhjale ja küpseta samuti 175 kraadise pöördõhu juures 25-30 minutit. Kook peaks küpsemise lõpus olema pealt veidi jumekas ja äärtest õige veidi kerkinud. Sisu ei tohiks aga täiesti valmis olla, vaid peaks vormi liigutamisel veidi võbisema.
Võta kook ahjust ja lase vormi sees toatemperatuuril jahtuda. Tõsta seejärel koos vormiga külmikusse ja lase seal vähemalt 4 tundi või järgmise päevani taheneda.
Enne serveerimist kuumuta vesi keemiseni ja lisa tarretisesuhkur. Keeda keskmise kuumuse juures, kuni vedelik on selginenud ja lase veidi jahtuda. Tõsta koogile nii külmutatud kui värsked mustikad ja tõsta lusika abil neile soe vedelik. Tõsta veel u 10 minutiks külmikusse, et kate saaks taheneda, eemalda seejärel vormist ja tõsta serveerimisalusele. Kaunista soovi korral mündi või melissilehtedega või võimalusel rukkililleõitega.

* Kook valmis koostöös d-kokaraamatu ja Dansukkeriga