Viigimarjahooaeg kipub vaibuma, mis on muidugi üks ütlemata kurb lugu. Seepärast vist haarangi viimasel ajal poes käies iga kord kasvõi käputäiegi kaasa, sest mine tea, kas järgmisel korral enam saabki. Olen nende kasutamiseks päris korraliku portsu retsepte ja toidumõtteid küll kokku kogunud, kuid tuleb tunnistada, et toidu sisse satuvad need siiski harva. See viigimarja-aeg on lihtsalt nii häbiväärselt üürike ja isu täis söömine võtab oma aja.
Kui viigimarju on aga juba niisama piisavalt palju sisse kühveldatud, tahaks neid lõpuks muu toidukraamiga kuidagimoodi ikka kokku kombineerida. Et mul oli külmikusahtlis näiteks värvilisi peete, mis praegu eriti mõnusalt õhukese koorega ja mahlased, sai valmis säherdune salat. Paar viigimarja jätsin aga muidugi targu varuks – juhuks kui isu jälle peaks ähvardama.
Tsitruste fileerimine võib kõlada imelikult, aga ausõna, nii on iga apelsin või greip salatis (või ükskõik, millise muu roa komponendina) palju maitsvam, seda on süüa mugavam ja mis seal salata – ilusam on samuti. Võid aga puuviljadelt ka lihtsalt noaga koore eemaldada ja greibi või apelsini viilutada ning seejärel poolitada. Mõlemad meetodid on päris hästi ette näidatud näiteks siin
Ja kui peedid on kenad, värsked ja soovitavalt pisemad, siis ei ole neid tegelikult tarvis koorida. Vähemasti mina seda teinud pole. Lihtsalt küürimisega tuleb hoolas olla (selles on praegu kindlasti igaüks päris proff) ja igasugused sabad ja juurikad tuleks samuti korralikult ära lõigata või noaga maha kaapida.
Salat on niisamutigi hea, aga kui taimne roog vahel liiga hõre tundub, siis pardifilee on siia näiteks heaks lisandiks või täienduseks.
KOOSTISOSAD
- 700 g väiksemaid kollaseid ja punaseid peete
- 1 apelsin
- 1 punane greip
- 5 viigimarja
- 1 sl mett
- 1 sl oliiviõli
- 1 sl palsamiäädikat
- 1 rosmariinioks
- Peotäis granaatõunaseemneid
- vereva oblika või mangoldi lehti
- soola, pipart
JUHISED
Küüri peedid hoolega puhtaks, lõika maha varreosa ning lõika neljaks sektoriks. Vala madalasse ahjuvormi, maitsesta soola-pipraga ning lisa rosmariinioks. Sega kokku mesi, õli ja äädikas ning vala peetidele. Sega, kata kaane või fooliumiga ning küpseta 220-kraadises ahjus 25-30 minutit või kuni peedid on parajalt pehmed. Lase veidi jahtuda.
Fileeri apelsin ja greip või eemalda neilt noaga koor, lõika puuviljad viiludeks ja poolita – nii sobituvad need teiste komponentidega paremini ja süüa on mugavam. Sega peedisektorid läbi ja tõsta vaagnale (jäta küpsetusnõu põhja kogunenud vedelik kindlasti alles), lisa apelsini ja greibilõigud ning tõsta peale sektoriteks lõigatud viigimarjad. Lisa oblika- või mangoldilehed ja puista peale granaatõunaseemned. Kurna peetide küpsemisel järele jäänud vedelik ja vala see salatile kastmeks. Soovi korral lisa veel peeneks hakitud rosmariinilehti ja soola-pipart.