Nuputan küll muidu Peetri Lõheärile igakuiselt retsepte, aga selle toidu idee tuli hoopis Balti Jaama letist koos kalaga boonusena kaasa. Nimelt rääkis müüjaproua, kui imehea ahjukala tal nädalavahetusel soola sees küpsetamisel välja tuli ja ega väga palju rohkem polnudki tarvis öelda, et suu vett jooksma ja käsi soolapakki haarama hakkaks.
Soolakoorikus kala küpsetamine võib esmapilgul paraja ettevõtmisena tunduda, kuid on tegelikult imelihtne moodus mahlase ahjukala saamiseks. Sool pakib kogu küpsemisel tekkiva niiskuse ja maitsed kalasse ja muidugi ka maitsestab, aga mitte üleliia vaid just niipalju kui tarvis. Ja tõepoolest polegi tarvis midagi erilist kalale lisada – tavapärasest tilli- ja petersellivarrest ja sidruniviilust piisab. Oluline on aga sool kalalt hiljem korralikult eemaldada ja nahka mitte süüa. Siia asemel võib kasutada ka muud tervelt küpsetamiseks sobivat kala nagu näiteks paalia, huntahven, forell vms. Võimalusel kasuta sisetemperatuuri mõõtmiseks termomeetrit, siis on kindel, et kala saab just parajalt kuuma. Eriti hea on see termomeeter, mille saab küpsemise ajaks kalasse pista ja mis õige temperatuuri saavutamisest valjuhäälselt märku annab. Suska see juba enne pealmise soolakihi lisamist kala turjaosasse, mis on üldjuhul kõige toekam.
Kaaslaste osas sellisel moel valmistatud kala väga leplik. Mulle meeldib seda süüa ka ainult värske salatimaterjali ja sidrunisortsuga, aga ahjus kuldseks küpsetatud kartulid-lillkapsad ning jogurti ja hakitud ürtidega segatud majonees on täienduseks samuti toredad.
KOOSTISOSAD
- 1 (u 1 kg kaaluv) roogitud siig Peetri Lõheärist
- 1 sl oliiviõli
- 1,5-2 kg jämedat meresoola
- suur peotäis tilli- ja petersellivarsi
- 1 sidrun
JUHISED
Sega sool u 1,5 dl veega ja kuhja pool sellest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kuivata siig majapidamispaberiga ja määri õliga kokku. Tõsta ahjuplaadile ning aja sool laiali nii et see jääks täpselt kala alla. Täida kala sisemus sidruniviilude ja tilli- ning petersellivartega ja vala kalale ülejäänud sool. Ära seda kala sisemusse lükka vaid ikka ainult peale. Patsuta sool kala ümber võimalikult kokku. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit (või kui lihatermomeeter näitab paksemast turjaosast mõõdetuna 55 kraadi) ja lase kalal enne kooriku eemaldamist veel 10 minutit puhata. Eemalda koorik ja tõsta kala serveerimisvaagnale. Võid efektseid soolatükke ka vaagnale lisada, kuid jälgi, et neid süües kalale ei satuks. Paku juurde ka sidruniviile.
Retsepti leiab ka Peetri Lõheäri blogist