Koduse õrnsoolalõhe valmistamine on lihtsamast lihtsam kui värske ja hea kvaliteediga kalatükk käepärast. Piisab ka ainult soolast, suhkrust ja maitserohelisest, kuid väga maitsev on ka peedipunane kala.
Mina valmistan seda keedupeediga, sest toorel peedil on spetsiifiline maitse, mis kalale külge võib jääda. Aga saab ka toorega. Sumahh on Lähis-Ida toitude juures tihti kasutatav punast tooni hapukas maitseaine, mida saadakse äädikapuu viljadest. See ei ole ülemäära domineeriv, aga annab minu meelest täitsa toreda maitselisa. Kõige kindlam on seda otsida vürtsipoest või mõnest sellisest kauplusest, kus tavapärasest laiem sortiment. Sumahhi asemel sobib siinse komboga aga hästi ka riivitud sidrunikoor. Kasuta sel juhul aga ainult peenelt riivitud kollast osa. Selle saab hästi kätte näiteks pulgakujulise microplain-tüüpi riiviga.
Muidugi sobib siin lõhe asemel kasutamiseks ka forell ja et kala oleks mugavam lõigata võiks selle enne viilutamist mõneks ajaks köögikilega kaetult sügavkülma pista. Kui päris aus olla, siis olen kala sinna ka lausa paariks nädalaks unustanud ja see on maitsenud väga hästi ka peale nii pikka külmutamist.
KOOSTISOSAD
- 800 g värsket lõhefileed
- 2,5 sl jämedat meresoola
- 1 sl suhkrut
- 200 g keedupeeti
- 0,5 küüslauguküünt
- 2 sl hakitud tilli
- 3 sl sumahhi (või selle asemel hoopis 1 tl riivitud sidrunikoort)
- 2 sl oliiviõli
- ¼ granaatõuna seemned
- Marineritud sibul:
- 1-2 punast sibulat
- 1 tl suhkrut
- 1 tl soola
- 1 sl riisiäädikat
JUHISED
Töötle peet ja küüslauk saumikseri abil püreeks. Sega soola, suhkru, sumahhi, tilli ja õliga. Määri kalale, mässi kõik küpsetuspaberisse ja seejärel omakorda veel toidukilesse. Tõsta saadud pakk kaussi või sobiva suurusega nõusse, aseta raskuseks peale mõni konservipurk ja jäta 12-24 tunniks maitsestuma. Eemalda peedikiht, põhi kala majapidamispaberiga puhtaks ja lõika otse nahalt maha õhukesed kalaviilud.* Enne serveerimist valmista marineeritud sibul. Selleks viiluta sibul õhukeselt ja sega ülejäänud koostisainetega läbi. Lase 5-10 minutit maitsestuda. Serveeri kala koos granaatõunaseemnete ja tilliga ning puista peale veel veidi sumahhi. Paku juurde marineeritud sibulat. Naudi näiteks koos toorjuustu ja hapusaiaga ning soovi korral lisa ka värsket kurki, avokaadot ja meelepäraseid võrseid. Kala säilib külmikus paar-kolm päeva.
*) – Kui sul on rohkem aega, pane marinaadist puhastatud kala korraks veel köögikilesse ja aseta u 30 minutiks sügavkülma. Nii on seda lihtsam lõigata ja saad kenad õhukesed viilud.
- Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga.