Väikesed vürtsikiluga ampsukartulid on päris toredaks vahelduseks või hoopis lisaks harilikule kiluleivale. Ja kuigi eilsetest AK uudistest selgus, et kilul on kauplustes minekut peamiselt just vabariigi aastapäeva paiku, siis selliseid kiluleiva asemikke võib lauale panna tegelikult absoluutselt igal ajal.
Krõbedate kartulipõhjade valmistamiseks sobivad pigem väikesed õhema koorega kartulid. Eriti hea planeerija võib kartuleid näiteks eelmisel päeval muu toidu lisandina kasutades korraga juba veidi rohkem keeta. Aga võib ka vahetult enne küpsetamist. Väikeste kartulite puhul see palju aega ei võta – pane kartulid keevasse, soolaga maitsestatud vette ja lase keskmise kuumuse juures u 15-20 minutit muliseda. Kui nuga kartulit vaevata läbistab, siis kurna ja lase veidi jahtuda.
Sibula võid soovi korral ka kergelt marineerida. Selleks lõika punasest sibulast õhukesed rõngad, lisa näpuotsaga soola, suhkrut ja supilusika jagu valge veini või riisiäädikat ja sega läbi. Mõne minuti möödudes on sibulad juba veidi pehmemad, kirkama värvi ja särtsakama maitsega ning sobivad just sellisel poolkrõmpsul kujul kilu-kartuliampsu hästi täiendama.
Retsept ilmus ka nädalavahetuse Postimehes, Britt Roseni toreda artikli leiad siit

KOOSTISOSAD
- 12 väikest koorimata keedukartulit
- 12 vürtsikilufileed
- 1 väike punane sibul
- 1 muna
- 1 sl hakitud tilli
- 50 g /u 3 sl hapukoort
- 1 sl majoneesi
- 1 tl teralist sinepit
- veidi soola ja õli
JUHISED
Tõsta kartulid ahjuplaadile ja suru näiteks klaasi või tassi kasutades lössi, kuid ainult niipalju, et need ühes tükis püsiksid. Nirista neile nii supilusika jagu õli ja maitsesta kergelt soolaga. Küpseta ahjus 220-kraadi juures u 20 minutit, kuni kartulid on kuldsed ja krõbedad.
Vahepeal lase munal väikses potis külma veega keskmise kuumuse juures keema tõusta. Seejärel võta pott tulelt, kata kaanega ja lase 10 minutit seista. Loputa muna külma veega, koori ja suru kahvli abil pudiks. Sega kokku hapukoor, majonees ja sinep ning viiluta sibul õhukeselt või soovi korral hoopis haki. Tõsta pooleldi jahtunud kartulid vaagnale, lisa igale kartulile veidi kastet, üks kilufilee ja pudista peale keedumuna. Lisa sibul ja till ning serveeri kas soojalt või külmalt.