Hapendatud kapsa järele hakkavad mul neelud käima tavaliselt alles siis, kui külm kiusamist alustab. Võib öelda, et siis vahetub lehtsalatikauss n.ö “kangema kraamiga” – nagu hapukapsas ja peet näiteks.
Hapukapsa kasulikkuses ei ole tarvis ilmselt kedagi veenda. Selliselt säilitatud kapsast saab vajalikke piimhappebaktereid ilma kapsleid neelamata ja pikemalt jäävad alles ka muud värskele kapsale iseloomulikud vitamiinid-mineraalained (C, K, Ca jms), mis tohletanud kapsapeast talve teiseks pooleks suures osas välja on kolinud. Hapukapsast on lihtsam seedida kui toorest ja seepärast imenduvad ka selles sisalduvad kasulikud ained paremini. Suur kiudainetesisaldus ja madal kalorsus on veel ekstraboonuseks. Minu lemmikuks ja all oleva salati materjaliks on näiteks Uus-Kongo talu hapukapsas, mida leidsin viimati näiteks Selverist.
Kuigi tihti tehakse hapukapsasalatit keedupeediga, siis otsustasin hoopis toore peedi kasuks – mulle lihtsalt meeldib see krõmps tekstuur ja maalähedane maitse, mis on tegelikult keedetud peedile sarnaselt magusapoolne. Pealegi säilib värskel kujul ka kogu vajalik kraam, mis juurikas peidus. Niisiis, enne toekat hautamishooaega ehk üks kergem ja värskendavam kapsasalat?
SALAT HAPUKAPSA, VÄRSKE PEEDI JA POHLADEGA
(neljale)
300g hapukapsast
150g riivitud värsket peeti
100g riivitud õuna
1dl pohli
Kaste:
4sl külmpressi oliiviõli
0,5tl mahedamaitselist sinepit
1tl vedelat mett
sorts sidrunimahla
meresoola-musta pipart
1-2 sl hakitud peterselli
Sega kokku salatikoostisained. Vala kastme komponendid väiksesse keeratava kaanega purki ja loksuta korralikult segamini. Vala salatile ja sega. Maitse enne serveerimist ja lisa vajadusel veel soola, mett, sidrunit vms, nii kuis ikka endale kõige õigem tundub.
1 kommentaar
Väga maitsev 🙂