Kuigi ilmad on piisavalt koledad, et juba diivanisse auk sisse istuda ja kaminatulevalgel 24/7 punast veini, pajarooga ja Casablancat nautida, võiks hommik siiski alata mõne tervislikuma eine ja paari harjutusega kõhulihastele, et hilisemaid süümepiinu eemal hoida.
Bircher’i müsli on kirjeldusest hoolimata üllatavalt maitsev ja ilmselgelt ka tervislik. See tavalise müsli eelkäija sai tuntuks tänu Šveitsi arstile Maximilian Bircher-Bennerile, kes kasutas nimetatud hommikusööki osana oma haigla raviprogrammist juba aastal 1900. Põhiliseks koostisaineks on siin mahlas või piimas leotatud kaerahelbed, millele segatakse juurde siis soovikohaselt pähkleid, marju-puuvilju, mett ja muud meeldivat.
Kuigi väga maitsev värskete marjade-puuviljadega, saab siin vaat et huvitavamagi tulemuse kuivatatud puuvilju kasutades ning suvemarjad sügavkülmast võib samuti edukalt käiku lasta. Magusamaid koostisaineid kasutades võiks lisada ka pisut sidrunimahla ja mee siis soovi korral päris ära jätta. Väga mõistlik on ka müsli juba õhtul kokku segada ja kaanega katta. Hommikul pole muud, kui lisada jogurt ja hea isu.
Väike hommikubircher 1-le:
u 50g kaerahelbeid (kindlasti mitte kiirkaerahelbeid vaid ikka soovitavalt mahe talutoodang)
100ml kvaliteetset õunamahla
paar spl kaerakliisid (või linaseemneid)
peotäis mandleid või metsapähkleid, hakitud
näpuotsaga jahvatatud kaneeli
1 väike õun, jämedalt riivitud
peotäis jõhvikaid
1 tl mett
maitsestamata jogurtit
Sega kõik koostisained kokku, lase seista vähemalt kümmekond minutit, soovitavalt üleöö ja naudi koos jogurtiga. Värskeid marju-puuvilju kasutades võid need lisada eelnevalt leotatud kaerahelvestele ka vahetult enne einestamist.
7 kommentaari
mul tuli nüüd ka kohe suur müsliisu!
See Bircher-müsli on mu mehe suur lemmik – ärireisidel ta vist ainult seda hommikuti sööbki 🙂 Ma olen ise teinud nii õunamahlaga kui ka vee-sidrunimahlaseguga ja vee-apelsinimahlaseguga. Igas asendis mõnus 🙂
Kairi, isudele tuleb alati järele anda! 🙂 Ja õnneks käib see müslitegu väga lihtsalt kah!
Pille, aitäh vihje eest- apelsinimahlaga variant tundub igatahes väga põnev ja saab kindlasti ka järele proovitud. Ega ma ise kusjuures tavaliselt suur müslisõber olegi, aga see Bircheri variant meeldib ka kohe väga.:)
oi, kui see veel blenderisse panna kõik, siis tuleb peaaegu et välja see toorpuder, mida mina aeg-ajalt söön (miinus jogurt ja mesi ja pluss datlid)! link siin: http://www.peta.org/living/vegetarian-living/wheres-my-raw-oatmeal.aspx
Vaat kus lugu, ongi päris sarnane teine! See pudru blenderdamine tundub küll esimese raksuga pisut harjumatu (vähemasti minu jaoks), aga mõned datlid laenan ma oma müslisse siit nüüd küll.:)
proovi ära! tegelikult on see päris hea! esimesel korral sõin oma külma toorputru sellise kahtlase ilmega. aga no igal juhul tuli tahtmine teine kord ka proovida. ja siis juba sõin päris rõõmsalt! ja no sealt edasi aina rõõmsamalt!
inimene harjub kõigega 🙂