Et paljusid, kaasa arvatud mind, on sel aastal tabanud üks korralik õunauputus, tuleb tunnistada, et õunaretsepte on siin blogis küll häbiväärselt vähe. Püüan seda viga siin siis nüüd vähehaaval parandama asuda.
Eile käisin kondamas ka oma isiklikus õunaaias – kõlab väga peenelt, kuid tegu siiski päris trööstitu krundiga, millega vett ja vilet jagub kindlasti pikaks ajaks. Inimene on aga juba selline kummaline olevus, et vahel kaaluvad muud tegurid üles mugavuse ja lihtsama tee ning suu on kõrvuni peas ka siis kui saad oma muhklikul ja heina kasvanud maapinnal jalad valusaks ukerdada, teades et kunagi toimetas seal samamoodi vanavanaema. Sealsed õunapuud pole küll juba aastakümneid ei kääre ega saagi näinud, kuid on sel sügisel ometi õunakoorma all lookas. Koju saabusin igatahes otsast ääreni õunu täis autoga ja seda ubinalogistikat jagub veel mitmeks korraks.
Suur osa õuntest leiab end ilmselt varsti mahlapudelist, osa satub moosipurki, kuid kindlasti ei pääse kodused ja lähikondlased õunakookidest. Näiteks see õuna-mooni kook siin on mul juba mitu korda ahjust välja hüpanud ja kaob alati jäljetult ei tea kuhu.
ÕUNA-MOONI KOOK
200 g
toasooja võid
toasooja võid
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut (Dansukker)
2 muna
2 dl
kartulijahu
kartulijahu
1 dl nisu-
või speltajahu
või speltajahu
1 tl
küpsetuspulbrit
küpsetuspulbrit
1 tl
riivitud sidrunikoort
riivitud sidrunikoort
Kate:
500 g
kooritud , puhastatud ja tükeldatud õunu
kooritud , puhastatud ja tükeldatud õunu
1 dl
mooniseemneid
mooniseemneid
0,5 dl rafineerimata
roosuhkrut
roosuhkrut
2 dl piima
1 tl
kartulijahu
kartulijahu
1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
0,5 tl
jahvatatud kaneeli
jahvatatud kaneeli
Valmista
kõigepealt täidis – selleks sega tükeldatud õunad kaneeliga ja kuumuta väikeses
potis vaiksemal tulel piim, mooniseemned ja suhkur keemiseni. Lisa väikese
koguse veega segatud kartulijahu ja kuumuta segades veel, kuni segu on
paksenenud, kuid siiski vedelapoolne (vajadusel lisa veel pisut piima). Lisa
vanilliekstrakt. Vala moonisegu tükeldatud õuntele, sega läbi.
kõigepealt täidis – selleks sega tükeldatud õunad kaneeliga ja kuumuta väikeses
potis vaiksemal tulel piim, mooniseemned ja suhkur keemiseni. Lisa väikese
koguse veega segatud kartulijahu ja kuumuta segades veel, kuni segu on
paksenenud, kuid siiski vedelapoolne (vajadusel lisa veel pisut piima). Lisa
vanilliekstrakt. Vala moonisegu tükeldatud õuntele, sega läbi.
Taina
valmistamiseks vahusta või suhkruga ja lisa ükshaaval munad. Sega kokku jahud
ja küpsetuspulber ning lisa tainale koos riivitud sidrunikoorega. Sega
ühtlaseks ja vala küpsetuspaberiga vooderdatud
28 cm läbimõõduga (soovitavalt lahtikäiva) koogivormi. Vala peale
õuna-moonikate ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30
minutit, kuni õunad on pehmed ja kook kena neing kuldpruun. Lase enne
serveerimist jahtuda.
valmistamiseks vahusta või suhkruga ja lisa ükshaaval munad. Sega kokku jahud
ja küpsetuspulber ning lisa tainale koos riivitud sidrunikoorega. Sega
ühtlaseks ja vala küpsetuspaberiga vooderdatud
28 cm läbimõõduga (soovitavalt lahtikäiva) koogivormi. Vala peale
õuna-moonikate ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30
minutit, kuni õunad on pehmed ja kook kena neing kuldpruun. Lase enne
serveerimist jahtuda.
* Retsept ilmus ka D-Kokaraamatus
2 kommentaari
Palju õnne õunarikkuse puhul! Ja kui mooniseemneid ei ole ja poodi ei julge tuulega minna, kas siis võiksin panna nt chiaseemneid? Linaseemneid? Purustatud mandleid?
Aitäh, Grete! Seda rikkust on tõesti kuidagi väga ohtralt seekord.:)) Siiski paneksin ikka kaks raskemat kivi taskusse ja prooviksin lähimasse poodi mooniseemnete järele minna – muidu ei ole see lihtsalt sama kook. Moonise katte võib aga asja lihtsustamiseks ka ära jätta ja põhja lihtsalt õuna-kaneeli-suhkruseguga katta.