Kena kevadet! Riputan siia ühe toreda toidu, mis pole ei liha ega kala, kuid sobib tegelikult mõlema juurde lisandiks. Kergemaks eineks ka täiesti iseseisvalt, sest alati ei ole tarviski liha süüa. Tunnen praegu suurt kiusatust kirjutada siia kena paastujuttu ja tervislike eluviiside olulisust kevade puhul ületähtsustada, kuid tõsiasi ja aus ülestunnistus minu puhul on siiski see, et liha, kook ja vein ei ole külmkapist kuskile kadunud ja iga päev hakkan homme jooksmas käima.
Bulgurnisu on aga üks tänuväärne abiline kiire eine valmistamiseks. Tavaliselt olen kasutanud seda tabboulehi e bulgurnisusalati valmistamiseks. Tuleb aga välja, et Põhja-Aafrikas kasutatakse eeltöödeldud nisu edukalt nii kuskussi kui riisi aseainena väga erinevates roogades. Viimasel ajal olen kohanud inimesi, kes austavad väga tulihingeliselt traditsioone ja seetõttu peavad valeks sõnade pesto, carpaccio jms kasutamist kõikvõimaliku tavapärasest erineva tooraine puhul (karulaugupesto, suvikõrvitsacarpaccio jne). Ise saan sellest niimoodi aru, et ühel juhul tähendabki sõna väga konkreetset toitu – näiteks pesto puhul ei ole ma kunagi kuulnud kasutatavat sõna basiilikupesto, sest seda, et üks õige pesto basiilikust valmib, peaks teadma igaüks. Kui nüüd aga sõna pesto ees on mõni muu sõnalaiend nagu rukola-, karulaugu-, võilille- vms, siis sellisel juhul tähendab pesto hoopis valmistamismeetodit ja basiilikust pole harilikult haisugi. Bulgurpilaff tähendab siinkohal sedasama – riisi asemel on kasutusel bulgur ja nagu pilaff, valmib ka see roog peaaegu olematu segamise tulemusena, st ilma suurema vaevata.
Sellest kogusest saab kas kaks iseseisvat portsjonit või siis jagub nii umbes neljale lisandiks muu toidu kõrvale.
Vaja läheb:
180g bulgurnisu
300ml köögiviljapuljongit või vett
ca 100g herneid (mul olid külmutatud)
20g võid
1-2 tl riivitud sidrunikoort ja natuke sidrunimahla
soovi korral väike peotäis kergelt röstitud mandlilaaste
värsket münti, perselli või murulauku
Pane bulgur koos kuuma puljongiga potti ja pane nii 8-10 minutiks madalale tulele kaane alla hauduma. Bulgur peaks selle ajaga peaaegu pehmeks minema. Nüüd võta pott tulelt, sega kiirelt sisse või, sidrunikoor, herned ja röstitud mandlid, kui neid kasutad. Aseta kaas potile tagasi ja lase 10 minutit seista. Lõpuks maitsesta vajadusel soolaga, lisa sidrunimahla ja klopi kahvliga lahti. Puista peale maitserohelist.