Kui väsimus kallal ja peeglisse vaadates järjekordne furunkel sulle kelmikalt silma teeb, siis võib juhtuda, et ka enam-vähem tervisliku menüü juures (kust mõistagi mitmekülgsuse huvides ei puudu ka kohv, prosecco ja kook) tuleks ehk mõneks ajaks ette võtta üks võimalikult toksiinidevaba toidukava. Seega elagu laustervislik eluviis (vähemalt järgmised kümme päeva küll)!
Et kõige tähtsam organ toksiinidest vabanemisel on teatavasti maks, siis loen oma mõneks ajaks tolmu koguma jäänud tervisekooli konspektist, et korraga tuleks mul toetada oma maksa nüüd nii prügi kokku korjamisel kui ka selle töötlemisel. Mõlema ülesande juures saab maks vajalikke toitaineid näiteks kapsalistest (brokoli, lillkapsas, rooskapsas, lehtkapsas aga ka harilik peakapsas), sibulatest (eriti punasest sibulast), küüslaugust, pipratest (tšilli, paprika, must pipar jms), marjadest (vaarikad, mustikad, kirsid jms), ingverist, kurkimist, kaunviljadest, Kreeka pähklitest, avokaadost, sparglist ja mõistagi kevadrohelisest nagu võilill ja karulauk ning põhiliselt kõigest, mis värske ja roheline. Küüslauku soovitatakse süüa näiteks lausa 2-3 küünt päevas, mis annab lisaks muule kasulikule korraliku väävlitagavara – see aitavat toksiine siduda ja neutraliseerida. Lisaks toidupoolisele tuleb aga rõhku panna ka liikumisele ja vee tarbimisele ning hästi mõjub ka saun – kõik see aitab kehal paremini puhastuda. Menüüst välja jäävad aga nii kohv, must tee, alkohol igas vormis, rafineeritud jahu ja suhkur, liha (v.a. kala) ja suur osa piimatooteid.
Loodan igatahes kümne päeva pärast olla oluliselt energilisem ja klaarima jumega. Ja mõistagi ka kümme aastat noorem.See mahedik annab sellesse küll oma tubli panuse, sest sisaldab 100% ainult kasulikku kraami. 🙂
PEEDI-VAARIKA MAHEDIK
(ca 1liiter)
pool väiksemat kooritud peeti
1 porgand, kooritud
u 2cm jupp inverit, kooritud
paar suurt peotäit (külmutatud )vaarikaid
1-2 väiksest (veri-) apelsini
2,5 dl mandlipiima* või kookospiima
vett (2,5 dl või niipalju, et puuviljad-marjad oleksid kannus kaetud)
1-2 sl agaavisiirupit või mett
Tükelda köögiviljad ja ingver, koori ja tükelda apelsinid. Vala koostisained kannmikserisse ja surista korralikult ühtlaseks.
* – mandlipiima valmistamiseks võta 2,5 dl vee kohta väike peotäis mandleid ja pane need ööseks likku. Hommikul vala mandlid koos veega blenderisse ja peenesta korralikult. Vala vedelik läbi peene sõela ja mandlipiim ongi valmis. Järelejäänud mandlipuru võid kuivatada ja vajadusel kohviveskis veel peenemaks vuristada – sellist mandlijahu saad edukalt kasutada näiteks küpsetistes.