Tegelikult ei ole ma oma blogi ära unustanud ja süüa teen ikka endiselt. Ilmselgelt eirab selline kaootiline suhtumine kõiki sotsiaalmeedia kivitahvlisse raiutud reegleid, head tava ja teab mida kõike veel, kuid mulle tundub, et ka kõige suuremast rõõmuallikast tuleb aeg-ajalt puhkust võtta, et silm säraks ja energiat jaguks. Jätkan igatahes uue hooga ja hoiatan, ette, et toitu on tulemas päris korralikult.
Värsket kartulit ja uba on kõik turuletid täis ja ilma nende kaheta ei kujuta ma ausalt öeldes ühte õiget suve ettegi. Ise olen sel aastal ka kartulikasvataja muide! Sordinimedest pole mul muidugi halli aimugi, aga keegi pole õnneks keelanud ise kartulitele nimesid panna – nii kasvab mul suurtes terrassipottides “Rimi sinine” ja peenras mõni “Garaaž2016” ja “Eia ema lilla”. Kõik kenasti päritolu järgi ristitud. Eks see salat on samuti suvekartulist inspireeritud, aga muidugi on siin sees muudki head-paremat. Üpris toitev ka – igati sobilik näiteks kas või peale mõnda pikemat rattatiiru.
SUVINE VÄRSKE KARTULI -OA SALAT SALVEI JA PEEKONIGA
neljale
10 väiksemat
värsket kartulit
värsket kartulit
200g rohelisi või kollaseid oakaunu
4 viilu õhukest toorsuitsupeekonit
8 salveilehte
4 sl oliiviõli
1 sl Dijoni sinepit
1 tl palsamiäädikat
suur peotäis rukolat
1 sl hakitud murulauku
meresoola, musta pipart
Vala kartulid u 15 minutiks keevasse, soolaga maitsestatud vette või kuni need noaga torgates pehmed tunduvad. Kurna. Kartulite keemise ajal valmista ette ka ülejäänud komponendid. Lõika oakaunade otsad maha ja tükelda kaunad suupärasteks tükkideks. Vala keevasse soolaga maitsestatud vette ning keeda 2-3 minutit, seejärel kurna ja loputa kiirelt külma veega, et värv säiliks ja keemisprotsess peatuks. Küpseta peekoniviile 200 kraadises ahjus küpsetuspaberiga kaetud plaadil (või prae pannil) u 5-7 minutit, kuni need on krõbedad. Kuumuta pannil 2 sl õli ja prae salveilehed mõne sekundi jooksul mõlemalt poolt kergelt krõbedaks.Jäta õli alles. Aseta nii peekon kui salvei majapidamispaberile nõrguma ja sega kokku kaste. Selleks sega palsamiäädikas sinepiga ja klopi järk-järgult juurde õli. Lisa kastmele ka salvei praadimisest
üle jäänud õli, sega korralikult ning maitsesta soola-pipraga. Vala kokku vajadusel väiksemaks tükeldatud kartul ja oad ning pudista sisse peekoni ja salveitükid. Lisa kaste ja salatiroheline. Võid serveerida kohe soojalt, kuid salat sobib söömiseks ka külmalt või toatemperatuuril – selleks sega kõik kokku, kuid lisa rukola ja murulauk alles enne serveerimist.* Retsept ilmus 23.juuli Arteris
üle jäänud õli, sega korralikult ning maitsesta soola-pipraga. Vala kokku vajadusel väiksemaks tükeldatud kartul ja oad ning pudista sisse peekoni ja salveitükid. Lisa kaste ja salatiroheline. Võid serveerida kohe soojalt, kuid salat sobib söömiseks ka külmalt või toatemperatuuril – selleks sega kõik kokku, kuid lisa rukola ja murulauk alles enne serveerimist.* Retsept ilmus 23.juuli Arteris