Et nädala selgroog on murtud, võib juba südamerahuga pannkookide peale mõtlema asuda. Ja miks mitte näiteks roosade!
Sellised pannkoogid avastasin ma juba mõnda aega tagasi “Green Kitchen at Home” raamatust ja nüüd teeme neid pidevalt, sest ka kõige pirtsakamateleja pisematele pereliikmetele meeldivad need väga. Seda, et kookides sisaldub ka mõnevõrra peeti, pole mõtet muidugi ekstra suurelt välja reklaamida.
Sellised pannkoogid avastasin ma juba mõnda aega tagasi “Green Kitchen at Home” raamatust ja nüüd teeme neid pidevalt, sest ka kõige pirtsakamateleja pisematele pereliikmetele meeldivad need väga. Seda, et kookides sisaldub ka mõnevõrra peeti, pole mõtet muidugi ekstra suurelt välja reklaamida.
Retsepti olen natuke enda käe järgi lihvinud – riisijahu täistera kaerajahu vastu välja vahetanud, peedi asemel on minu arvates lihtsam kasutada peedimahla ja nipet-näpet veel, aga roosa värv on muidugi jäänud. Kes gluteeni kohe üldse ei talu (kaeras seda tegelikult ka pole, kuid kuna see sisaldab sarnaseid valke, ei pruugi seda sisaldavad toidud gluteeni suhtes ülitundlikule inimesele sobida. Kui pakil puudub vastav märge, siis toodetakse-pakendatakse kaeratooteid ka üldjuhul teiste, sh.gluteeni sisaldavate teraviljadega koos. Kerge talumatuse puhul ei pea aga üldjuhul kaerast loobuma), siis on riisijahu muidugi suurepärane ja aitab kookidel tegelikult isegi natuke paremini vormi hoida. Maitset ( ja kiudaineid!) on aga täistera kaerajahus pisut rohem ja sealt ka see minu eelistus pärit – kaerajahu vist lihtsalt on üks mu lemmikjahusid üldse. Ja muidugi saab kasutada siin ka klassikalist piima-nisujahu kombot, kui taimse piima ja alternatiivjahudega möllata ei taha. Rasvaine osas kasutan pannkookide puhul sama nippi juba aastaid – kui lisada pisut sulavõid tainasse ei pea seda rohkem pannile lisama ja nii ei jää ka koogid ülemäära rasvased. See töötab üldjuhul ühtviisi hästi nii väiksemate kui suuremate pannkookide puhul.
Ja muidugi on iga hommik läbi roosade pannkookide vaadatuna ilusam! Seepärast tasub tainast purgiga külmkappi juba päev –paar varem varuda, et näiteks ka nädala algus rõõmsamate toonidega algaks. Enne kasutamist ära unusta tainast ainult loksutada!
KOOSTISOSAD
- 4 dl mandlipiima (või tavalist piima)
- 1 dl peedimahla
- 5 muna
- 130 g kaerajahu (või riisijahu või tavalist jahu)
- 1 sl rafineerimata roosuhkrut
- 0,5 tl meresoola
- 1-2 tl võid
JUHISED
Klopi vispli abil kõik koostisained (välja arvatud või) kokku või surista blenderis ühtlaseks. Lase tainal u 30 minutit paisuda ja maitsestuda. Kuumuta pannil rasvaine ja sega hoolega tainasse. Küpseta pannil õhukesed ülepanni koogid keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kergelt kuldseks. Vahepeal sega tainast. Mittenakkuva panni puhul rohkem rasvainet lisama ei pea – piisab tainasse lisatust ja jääkidest, mis pannile rasvaine kuumutamisest jäid. Ole kookide ümber pööramisel ettevaatlik, hea on selleks kasutada paari laiemat pannilabidat. Serveeri meelepäraste lisanditega. Näiteks maitsestamata jogurti , marjade ja agaavisiirupiga või moosiga.