Kuigi hommikukohvi valmistamine on mul muidu igati automaatne toiming, olen sel suvel enda jaoks avastanud külma kohvi erinevates esitustes. Ilmselt on see säärase sülle kukkunud palavuse juures ka igati loogiline.
Koduste vahenditega külmmeetodil kohvi valmistamine (inglise keelne nimetus cold brew) on näiteks lihtsamast lihtsam. Selleks võta üks osa oma lemmikube ja jahvata need (mitte väga peeneks). Vala peale kolm osa vett ja jäta külmikusse ööpäevaks tõmbama. 12 tundi on ka ok, aga see vist oleneb juba natuke oast, röstist ja isiklikest eelistustest. Ma armastan natuke mahedamaid ube lihtsalt. Kurna ja naudi koos jää ja piimaga või kui musta kohvi armastad, lisa vajadusel vett. Kuigi mõnel pool soovitatakse kasutada külmikukohvi valmistamiseks ka tavalist presskannu, siis ise eelistan ma millegipärast kohvi lihtsalt suurde purki tõmbama panna ja pärast korraga sõelal kurnata. Edasi võib seda olenevalt kogusest juba kasvõi nädalajagu tassi valada (mõnel pool öeldakse lausa kaks, aga nii suurt portsjonit ei ole ma veel valmistada proovinud). Maitselt on selline kohv minu arvates natuke mahedam ja karamellisem kui lihtsalt jahtununa. Ja palava päevaga muidugi parim.
Lisaks külmmeetodile armastan aga ka järgmist kohvisegu, millest olen viimasel ajal isegi vist natuke liiga palju sõltuvusse sattunud – juba nii kaks korda päevas tutvustan seda blenderile. Ise ka tunnen juba, et kuskile oleks mõistlik piir tõmmata, aga samas ei usu hästi, et see tänanegi päev teistsugune tuleb.
Selle jääkohvi (võib vist isegi öelda ka frappé või lihtsalt kohvismuuti) valmistamiseks kasutan nii külmeetodi kohvi kui tavalist jahtunud kohvi või espressot – oleneb, mis parasjagu tehtud sai. Siiani ei ole ühtegi pidi halb olnud. Ja kuna suure palavusega on vähemalt minul söögiisuga lood kehvemad kui muidu, siis sobib see pisut toekam klaasitäis hästi ka väiksemaks vahepalaks või on vist isegi poole hommikusöögi eest.
KOOSTISOSAD
- 1 dl külma kohvi
- 1 dl kookospiima
- 0,5 viilutatud ja külmutatud banaani
- 1 tl mandlivõid
- näpuotsaga kaneeli
- jääkuubikuid
JUHISED
Kui sügavkülmas banaani ei ole, viiluta see näiteks eelmisel õhtul ja pista kappi (tunnike küpsetuspaberiga kaetud madalalamal külmikusahtlil laiali laotatult on ka muidu täiesti piisav ja kiire meetod külmutamiseks). Vala blenderisse kõik koostisained peale kaneeli ja töötle ühtlaseks. Vala klaasi (kui soovid, võid sinna ka enne veel mõne jääkuubiku pista) ja puista peale jahvatatud kaneeli.