Täna ja tegelikult igal 4.oktoobril tähistavad rootslased oma kaneelisaiapäeva ja minu meelest on kaunikesti ebaõiglane, et üks riik sellise toreda päeva ainult endale krahmanud on. Kaneelisaiu armastavad ju eestlasedki ning ma ei usu, et rootslastest põrmugi väiksemas mahus. Ilmselt on selles osas oma sõna sekka öelda ka soomlastel, taanlastel ja veel paljudel teistelgi. Aga kes ees, see mees, nagu öeldakse, sest eks oma päeva kinkimine sellele kenale küpsetisele on tegelikult ilus tegu küll. Õige kaneelisaiasõber niikuinii end riigipiiridest segada ei lase.
Minu kaneelisaiad valmisid seekord kõrvitsa kaasabil ja see nipp on tulnud, et jääda. Kahvatumad kõrvitsasordid annavad ilmselt tagasihoidlikuma tooni, aga nii muskaat- kui pudelkõrvits toimivad siin küll kenasti. Kõrvitsa maitset, kui sellist, tunda ei jää. Püree valmistamine on lihtsamast lihtsam, aga võtab natuke aega ja seepärast võiks see küpsetamistuhina saabudes juba kapis valmis olla. Kui püree puudu ja kõrvits köögis nõutult vastu vaatab, siis keri retsepti lugedes esiteks kohe kõige alla välja. Asjade lihtsustamisest veel niipalju, et kui taina sõtkumine ei ole just su meelistegevus, siis kasuta masina abi. Muidugi oleks hea, kui kööginurgas seisaks ootel üks Kitchen Aid või selle sarnane koduloom, kuid tegelikult ajavad asja ära ka täiesti tavalise käsimikseri tainaotsikud.
Tainal endal tuleb aga lasta rahulikult kerkimisega toimetada. Mina olen alles viimasel ajal enda jaoks avastanud külmikus taina kergitamise. Eriti nädalavahetuse hommikuti, kui otseselt kuhugi tormama ei pea, on see lausa ideaalne meetod. Pistad õhtul kergelt kerkinud taina külmikusse, hommikul rullid, kergitad veel natuke toasoojas, pistad ahju ja vualaa – värske sai kohvi kõrval taldrikul. Natuke kauem võtab teine kerkimine külmal tainal küll aega, kuid selle teeb tasa lihtsam rullimine – eriti just rohke või ja munaga taina puhul on selline viis minu meelest ka palju mugavam, sest tainas on külmast peast pisut tahkema ja leplikuma loomuga.
Kaneelisaiade üheks miinuseks on see, et täidis kipub saia vahelt tihtipeale plehku pistma. Rulli sik-sakina kolmnurkadeks lõikamise nipp on pärit Ida Savi raamatust ja olen seda kasutanud juba aastaid, kuid 100% garantiid see muidugi ei anna – ikka juhtub, et täidist natuke ka pannile satub või mõni sai kokkulepitust hoopis erineva kuju otsustab võtta. Muffinivormis küpsetamine on aga näiteks ka hea nipp, kuidas saiu ja nende sisu rohkem kontrolli all hoida.
Ega siis muud kui kaunist kaneelisaiapäeva meile kõigile! Ja kui ise ei jõua küpsetada, aitab pagar. See võiks siis olla aga ikka üks korralik sai, kuhu kaneeli, suhkrut ja võid on sisse on uhatud nii, et välja ka paistab.
KOOSTISOSAD
- 30 g pärmi
- 0,5 dl piima
- 0,75 dl suhkrut
- 1 tl soola
- 1 muna
- 120 g kõrvitsapüreed*
- 80 g võid
- 350- 400 g jahu
- 1 tl kardemoni
- Täidis:
- 70 g võid
- 0,75 dl rafineerimata suhkrut
- 1 sl kaneeli
- Katteks lahti klopitud muna, sorts piima ja peotäis pärlsuhkrut
JUHISED
Taina valmistamiseks hõõru kausis pärm koos 1 sl suhkru, soola ja käesooja piimaga vedelaks, lisa muna, ülejäänud suhkur, kõrvits, kardemon ja pool jahukogusest. Sega tainas mikseri tainaotsikuga ühtlaseks või sõtku käsitsi. Lisa ülejäänud jahu ja pehme või ning sega veel korralikult, kuni tainas on ilus, vetruv ja ühtlane. Tainas ei tohiks jääda liialt paks, aga ka mitte vedel – vajadusel lisa pisut jahu ja sõtku veel veidi. Kata kauss toidukilega ja lase 30 minutit kuni 1h soojas ruumis kerkida või niikaua kuni tainakogus on u poole võrra suurenenud. Peale seda võid taina ka külmkappi kerkima pista (kui soovid küpsetada näiteks hoopis järgmisel hommikul).
Rulli tainas jahusel pinnal ristkülikukujuliselt ja võimalikult õhukeselt lahti. Määri tainale pehme või (vajadusel kuumuta pisut, et oleks paremini määritav) ja puista üle suhkru ja kaneeliga. Rulli võimalikult tihedaks rulliks ja lõika u 5 cm vahemaa tahant sik-sakina juppideks, nii et saad rullist väikesed kolmnurgad. Aseta need nüüd tainaosa allpool, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase u 30 minutit- 1 tund (kui võtsid taina külmikust näiteks) soojas ruumis kerkida. Kui torkad näpuga tainast ja sinna jääb kerge lohk, mis vaikselt jälle täituma hakkab, on aeg küpsetama asuda. Sega kokku muna ja piim, pintselda saiad kergelt üle ja puista peale pärlsuhkrut. Küpseta 200-kraadises ahjus u 12-15 minutit, kuni saiad on kenad ja jumekad.
*) – Kõrvitsapüree valmistamiseks puhasta kõrvits seemnetest ja lõika suuremateks viiludeks. Nirista kõrvitsale pisut õli ja puista näpuotsaga soola ning küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 180-kraadises ahjus ca 20 minutit või kuni kõrvitsa viljaliha noaga torgates pehme tundub. Lase jahtuda, kaabi viljaliha koorelt maha ja püreesta. Püree säilib kaetult külmikus ca kolm päeva, aga sobib väga hästi ka sügavkülmutamiseks.