Ja kõrvitsahooaeg ongi jälle käes! Ei saa küll öelda, et alati selle uudise peale rõõmust lakke oleksin hüpanud ja eks praegugi veel võib minu ja kõrvitsa suhteid liigitada pigem sinna poolsoojade hulka. Aga õnneks on märgata liikumist paremuse suunal, sest igal hooajal olen avastanud mõne või isegi mitu toitu, mis maitsevad väga hästi, vaatamata sellele, et on tehtud kõrvitsast. Üheks näiteks on see kõrvitsa-oatšilli siin, mis ka argiõhtuseks kiirkokkamiseks sobib.
Tomat ja tšilli annavad siin maitselt magususe poole kaldu kõrvitsale väikest ja teravat vürtsi ning äkilisemat iseloomu juurde, nii et kokku saab minu meelest päris kenasti tasakaalus toidu. Kui üle jääb, siis võib seda edukalt ka veel paari järgmise päeva jooksul soojendada või siis hoopis sügavkülma pista – säilib seal ka väga praktilisel kombel oma paar kuud kindlasti. Juurde sobib hästi punane riis, aga ka täisterariis või kinoa.
KOOSTISOSAD
- 800 g kõrvitsat (kooritult ja puhastatult 600 g)
- 200 g kuivatatud oasegu või 2 purki konservube (või punaseid ube ja kikerherneid)
- 1 sl oliiviõli
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 1–2 punast tšillikauna
- 2 x 400 g tükeldatud konservtomateid
- 1 sl kurkumit
- 1 tl (suitsutatud) paprikapulbrit
- 1 kaneelikang
- Lisaks:
- 1 laim
- 1 avokaado
- keedetud (punast) riisi serveerimiseks
- soola, pipart, koriandrilehti
JUHISED
Kui kasutad kuivatatud ube, pane need ööseks ohtra veega likku. Kurna. Lase külma veega keema tõusta, seejärel vähenda kuumust ning keeda 30–40 minutit või kuni need on pehmed. Kurna ja loputa.
Koori, puhasta ja tükelda kõrvits ning haki sibul, küüslauk ja seemnetest puhastatud tšilli(d). Kuumuta sibulat, küüslauku ja tšillit kergelt potipõhjas õlis, lisa kõrvits, kurkum, paprika ja kaneelikang. Sega läbi, lisa oad ja tomatid ning kata pott kaanega. Hauta umbes 20 minutit, vahepeal segades, kuni kõrvits on pehmenenud. Vajadusel lisa veidi vett. Maitsesta soola-pipraga ning soovi korral lisa serveerimisel värsket hakitud tšillit, laimimahla ja koriandrilehti. Kõrvale paku kahvliga puruks vajutatud avokaado viljaliha, mis on maitsestatud soola, pipra ja sortsu laimimahlaga, ning keedetud punast riisi.
Retsept ilmus ka ajakirja Anne&Stiil retseptinurgas eelmise aasta novembrikuus.