Et nädalavahetus tõotab tulla päris suvine, siis tasub vist malmpotid kappi tagasi toppida ja jälle meelde tuletada mõni värskemat sorti retsept. Õnneks ei ole soojalainest teab mis kaua aega möödas ka. Üks minu suvelõpu suuri lemmikuid on näiteks just seesama salat ja ei saa olla küll mingit mõistlikku ettekäänet, miks see ei peaks kuueteistkümnekraadisesse oktoobrikuu nädalavahetusse sobima. Eriti, kui nii arbuusid, tomatid kui granaatõunad praegugi imehästi maitsevad.
Kuigi olen aru saanud, et maailmas on inimesi, kes puuvilja ja soolasema kraami taldrikus kohtumist üsna kohatuks peavad, siis mina üldiselt vist ikka nende viimaste hulka ei kuulu. Kuigi ilmselt mingi piirini, sest eks kõigega annab liiale minna. Vahel on aga küll täitsa olukorra või valiku küsimus, kas maitsete tasakaalustamiseks pista midagi magusamat pigem salati enda või hoopis kastme sisse. Arbuus, tomat ja granaatõun annavad minu meelest kokku täitsa kena ansambli ning suitsuse kanaliha, piprase rukola ja täidlaseks tõmmanud palsamiäädikaga koos muidugi veelgi parema. Selle palsamiäädika kuumutamise triki leidsin kunagi aastaid tagasi Judy Rodgersi raamatust The Zuni Cafe Cookbook, mis on vist küll üks mu lemmikumaid kokaraamatuid üldse ja olen kasutanud seda päris mitmete toitude juures. Äädikas pakseneb niimoodi kuumutades ning muutub maitselt intensiivsemaks, aga ka karamellisemaks. Toidu maitsestamiseks lähebki nii tarvis ainult õige väikest kogust. Natuke vängemat äädikalõhna tegevus kööki küll toob, kuid see kaob ruttu.
Ja isegi kui salati-ilma rohkem lubama ei peaks võib ju teinekord arbuusisalatit krõmpsutada ja suve meenutada. Vähemasti niikaua kui head arbuusi veel saada on.
KOOSTISOSAD
- 200 g suitsutatud kana kintsuliha (Tallegg)
- 12 kirsstomatit
- 150 g arbuusi
- 70 g rukolat
- poole granaatõuna seemned
- 0,5 dl palsamiäädikat
- 1 tl mett
- soola, pipart
JUHISED
Vala äädikas ja mesi pannile ja kuumuta mõne minuti jooksul segades, kuni segu pakseneb. Tükelda kanaliha ja lõika kirsstomatid neljaks sektoriks. Tükelda arbuus ning eemalda seemned. Tõsta kaussi rukola, suitsukana ja tomatid, lisa kaste ning pisut soola-pipart ja sega kergelt. Puista peale granaatõunaseemned ja serveeri.
Retsept valmis koostöös Talleggiga