„Vesi, tuul ja päikene – sõbraks meile kõigile“ oli kirjas kunagi pioneerilaagri peahoonel. Igahommikuste lipuheiskamiste taustal siiani meeles. Kui ajusopis korralikult tuulata, siis meenub muidugi palju muudki alates sõjalise tundides gaasimaskistatud, aga muidu kenasti koolivormides klassikaaslastest kuni vahtplastist Leninini koos kuulsa õppimisteemalise ütelusega kooli teise korruse koridori seinal. Koolgi oli nimetatud Jakob Kunderi järgi, kes teab mis põhjusel olevat viskunud vaenlase kuulipilduja ette (vikipeedia ütleb praegu muidugi, et võib-olla seda siiski ei juhtunud).
Nende toonase elukorralduse nappide seikadega saab praeguse teismelise kulmud igatahes korralikult pealae lähistele tuua. Ja ennast muidugi niimoodi hiiglama vanana tunda. Meievanuste emadel ja vanaemadel (ja isadel-vanaisadel mõistagi ka) on rohkem või vähem tragikoomilisi lugusid tallel aga tõenäoliselt veelgi vürtsikamates vormides. Lugesin just hiljuti Nora Ikstena raamatut „Emapiim“, mis kulgeb parallelselt ema ja tütrega suuresti läbi nõukaaegse Läti taasiseseisvumiseni välja ja see mõjus vähemasti mulle küll natuke nagu hea õudusfilm – raamatut lõpuks kinni pannes mõtled, et huh, praegu on kõik ikka päris hästi.
Piduliku päeva puhul aga seekord hoopis natuke kodusema olemisega roog. Orsoto on odrakruupidest valminud versioon risotost, mida saab valmistada nii peedi, kõrvitsa kui muu meelepärasega või siis lihtsalt niisamuti süüa – umbes-täpselt nagu risototki. Selle toidu sees on näiteks üpris korralik kogus maapirni. Suitsukalaga ei tasu siin üle pingutada, sest maitse trumpab muidu maapirni üle, aga just parasjagu on minu arvates päris tore kombo.
Toredat sünnipäeva!
KOOSTISOSAD
- 2 dl odrakruupe
- 400 g maapirne
- 1 sibul
- 1 dl kuiva valget veini
- 1 l köögiviljapuljongit
- 1 sl toorjuustu
- 40 g võid
- 4 suitsuräime
- tüümianilehti
- sorts sidrunimahla
JUHISED
Leota kruupe külmas vees vähemalt tunnike-paar enne askeldama asumist. Loputa ja kurna enne kasutamist. Haki sibul peeneks, koori maapirnid ja pista külma vee sisse, muidu võivad need õhu käes hallikaks tõmbuda. Puhasta räimed. Kuumuta puljong.
Kuumuta sibulat poole võikogusega potipõhjas u 5 minuti jooksul, kuni see on läbipaistev ja pehmenenud. Lisa kurnatud kruubid ja kuumuta segades veel minutike. Lisa vein ja kuumuta veel veidi. Nüüd asu kruubisegule järk-järgult kuuma puljongit lisama. Tee seda kulbitäite kaupa ja sega väikeste vahedega nii 20 minuti jooksul, kuni kruubid on pehmed, aga kerge krudinaga. Samal ajal pruunista teise osa või sees viilutatud maapirne u 5 minuti jooksul. Lisa pisut puljongit ja väike tüümianioks ning hauta kaane all u 15 minuti jooksul päris pehmeks. Maitsesta soola ja sortsu sidrunimahlaga ja püreesta saumikseri abil (eemalda enne tüümianioks). Sega maapirnipüree kruubisegu hulka – kogu segu võiks jääda vedela ja tahke konsistentsi piirile – kui tundub liialt tahke, siis lisa veel veidi puljongit. Sega orsoto sisse toorjuust ja soovi korral mõned suitsuräimetükid. Maitsesta. Jaga taldrikutesse ning tõsta peale suitsuräim ja soovi korral mõni tüümianioks. Serveeri kohe.