Praeguse valentinipäeva üle võin vist küll rõõmustada selles mõttes, et kraadiklaasinäidu järgi olen siiski veel üpris kuum tükk ja kui koledaid köhahooge mitte arvestada, siis hääl on mul samuti seksikalt kähe. Need mahlased granitad jäävad aga kahjuks veel külmikusse mõnda tervisest pakatavamat olukorda ootama, mis loodetavasti lähemate nädalate jooksul saabub, sest kauem ei ole mõistlik seda jääpuru lihtsalt kapis hoida. Lohutan ennast sellega, et tee on ka väga maitsev. Eriti mee ja sidruniga. Veriapelsini söön aga ilma igasuguse retseptita, sest kes teab, millal jälle saab – hooaeg hakkabki juba otsi kokku tõmbama.
Granita valmistamiseks ole niisiis kindel, et sul ühtegi viirust kallal pole, sest tegu on vägagi jäise magustoiduga. Siinse retsepti puhul võiks öelda isegi et magustoit/kokteiliga, sest vahuvein annab sellele veidi tujutõstvat nüanssi. Viimane pole aga mõistagi kohustuslik ega ilmtingimata vajalik. Võid piirduda ka ainult mahla-siirupi komboga, mis teeb valmistamise veelgi lihtsamaks. Kui veriapelsini ehk tumepunase viljalihaga apelsinide hooaeg lõpeb (mis on minu jaoks igal aastal kurb olukord, sest need on lihtsalt ülimaitsvad), saad granitat valmistada ka teisetest puuviljadest-marjadest. Praegusel aastaajal võivad nendeks olla erinevad tsitruselised, aga suvisemal perioodil näiteks blenderis püreestatud maasikad, arbuus või melon. Tegelikult saad ühe toreda granita valmistada aga ka näiteks kohvist, mahlast või kasvõi pina colada kokteilist.
Suhkrusiirupi lisamine granitasegule on enamasti vajalik, sest külmalt muutuvad maitsed veidi tuhmimaks ja seepärast on mõistlik neid veidi võimendada. Just sel põhjusel võiks segu enne sügavkülma pistmist olla maitselt õige veidi magusam, kui sulle muidu meeldiks. Üldiselt on tegu aga minu arvates ühe lihtsaima külma magustoiduga, sest peale sügavkülmiku ja kahvli pole selle valmistamiseks suurt midagi tarvis. Natuke peab muidugi ka ootama, sest segu peaks korralikult läbi jäätuma.
Niisiis ilusat päeva, kõik Valentinid ja Valentiinad! Ja kellel pole tähtpäevadest sooja ega külma võib valmistada ühe jäise granita (või kuuma tee) ka lihtsalt niisama.
*Retsepti leiad ka Dansukkeri d-kokaraamatust.
KOOSTISOSAD
- 1 dl vett
- 1 dl suhkrut (Dansuker)
- 2 dl kuiva valget või rosé vahuveini*
- 2 dl veriapelsinimahla ( u 4-5 apelsini) ja 1 tl riivitud koort
JUHISED
Kuumuta vesi ja suhkur segades, kuni suhkur sulab. Lisa riivitud apelsinikoor ja jahuta. Pressi apelsinidest mahl ja sega vahuveiniga. Lisa jahtunud siirup. Vala segu näiteks metallist küpsetusnõusse, mis kahvlit ei karda, kata köögikilega ning lase sügavkülmas läbi jäätuda (see võib aega võtta kuni 5 h). Aga võid magustoidu valmistada ette juba paar päeva enne serveerimist. Kaabi jäätunud segu kahvli abil kristallipudiks, tõsta pokaalidesse ja serveeri kohe.
*) – võid valmistada granita ka ilma alkoholita. Selleks kasuta lihtsalt topeltkogust mahla.