Jõuludest jäi kapsast ja verivorsti järgi ja pistsin need pirukasse. Öeldi, et maitseb nagu viineripirukas, aga verivorsti ja kapsaga. Minu meelest on need kaks küll täiesti erinevad pirukad, aga teatud tüüpi väiksest kasvu kodanikele tundus see jutt igatahes hästi mõjuvat. Pirukad on soojalt muidugi kõige paremad, aga ka jahtununa täiesti korralikud.
KOOSTISOSAD
- 400 g pakk (võiga) pärmi-lehttainast
- 4 soovitavalt pikka ja peenikest verivorsti
- 200 g hautatud hapukapsast
- peotäis pohli või jõhvikaid
- 1 muna
- köömneid
- pohlamoosi serveerimiseks
JUHISED
Sulata tainas ja rulli tainalehed vajadusel jahusel tööpinnal vajadusel veidi laiemaks, et täidis paremini ära mahuks. Kui kasutad ühes tükis tainast, siis lõika see sobivas suuruses ristkülikuteks. Pintselda tainaääred munaga ja tõsta igale ristkülikule üks verivorst, u 50 g jahtunud kapsast ja mõned pohlad või jõhvikad. Rulli tainas ümber täidise, nii et kinnituskoht jääks allapoole. Tõsta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lõika peale mõned sälgud, pintselda munaga ja puista peale veidi köömneid. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni pirukad on kuldpruunid. Lõika ampsu suurusteks tükkideks ja paku kõrvale pohlamoosi.