Koostööpostitus D-kokaraamatuga
Emad on kindlasti üks praktilisemaid inimgruppe maamuna peal ja seepärast usun, et kook, milles saab ära kasutada sügavkülmikumarju ja eelmise päeva punaveinitilga, sobib emadepäevalauale vägagi hästi. Natuke kevadist fooni lisab rabarber ja pidulikkust saab absoluutselt alati rõhutada mõne jäätisepalliga. Niisiis tagurpidi rabarberikook maasikate ja veiniga.
Ma tegelikult proovisin seda kooki teha ka lehttainaga, kuid nii maitseb see ausõna paremini. Maasikad ja rabarber on küll tore kooslus, kuid kisub krõbeda tainapõhja jaoks liialt vesiseks. Kui aga jahtumisel imbub vedelikku mandlise põhja sisse, siis teeb see ainult head. Ja koogi ümberpööramine ei ole keeruline – lihtsalt aseta taldrik või vaagen algul vormile ja seejärel tee kiire pööre. See kate pole teab mis korrapärane ja kui mõni rabarber või maasikas ka alusele pudeneb, saab koogi välimust kiirelt korrigeerida.
Ilusat saabuvat emadepäeva! Ja jagugu meil kõigil seda hädavajalikku võimet leida ilu ja head ikka igas päevas. Olen aru saanud, et ainult siis, kui oma tassi täis hoida, saab ka kõige närvekrussitavamaid pättusi naljakaks pidada ning mõne jonnijaurami taga peituvat muret märgata. Iga kord see ei õnnestu, aga vahel tuleb välja küll!
KOOSTISOSAD
- Põhi:
- 150 g toasooja võid
- 150 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
- 2 muna
- 100 g Kreeka jogurtit
- 75 g mandlijahu
- 75 g nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- Kate:
- 0,5 dl punast veini
- 1 dl suhkrut
- 50 g võid
- 400 g rabarberit
- 200 g (külmutatud) maasikaid
- 1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
- 1 sl maisitärklist
JUHISED
Koogipõhja valmistamiseks vahusta toasoe või suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa ükshaaval munad ja jogurt. Sega kokku mandlijahu, jahu ja küpsetuspulber ning sega tainasse. Katte valmistamiseks kuumuta pannil veini ja suhkrut vaiksema kuumuse juures, kuni suhkur on sulanud. Tõsta kuumust ja lase segul muliseda u 5 minutit, kuni segu hakkab juurde võtma soojemaid toone ja lõhnab karamellelt. Lisa või ja sega ühtlaseks. Viiluta rabarber paarisentimeetristeks juppideks, lisa maasikad (kui kasutad värskeid maasikaid, siis poolita need ning külmutatud maasikate puhul lõika samuti suuremad marjad pooleks). Sega rabarbrid-maasikad vanillisuhkru ja tärklisega läbi. Vala veinikaramell võiga määritud u 24 cm läbimõõduga küpsetusvormi põhjale (parem on siin kasutada kinnise põhjaga vormi, et vedel sisu küpsemise ajal plehku ei paneks. Lisa rabarberi-maasikasegu, tõsta peale tainas ja aja ühtlaselt laiali. Kui kasutad kuumuskindla käepidemega panni, võid marjad ja taina kohe ka sinna lisada. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit, kuni kook on kena ja kuldpruun. Lase 15 minutit jahtuda, seejärel kummuta serveerimisalusele ja lase enne serveerimist täielikult jahtuda. Kui kummutamise käigus veidi katet paigast nihkub või koogilt kukub, siis tõsta see lihtsalt koogile tagasi. Serveeri soovi korral koos vanillijäätisega.