Angervaks toidus ilmselt kas meeldib või on täiesti vastukarva. Üle pingutada pole selle intensiivse tegelasega vast tarvis, kuid suvisele, pehmelt võdisevale panna cottale veidi maitselisa anda tundub ju igati mõistlik. Selle jaoks ei ole tarvis ka tervet päeva korilusele kulutada – piisab kui jalutuskäigult paar –kolm õit kaasa haarad (mitte sõidutee äärest siiski, eks). Et angervaks võib tunduda üpris imal, siis tasakaalustav hapukus käib siinse magustoidu juurde. Jogurt, mida klassikalise panna cotta koostisainete hulgas ei ole, aitab sellele hästi kaasa ja marjad võiksid olla samuti ärksamat tüüpi. Õige pisut küpsetatud valget šokolaadi annab aga juurde hoopis veidi karamellist maitset. Valmistamine on lihtsamast lihtsam ja tegelikult võiks seda vahvat pudi täitsa karbiga varuks olla, et suvistele kreemjatele magustoitudele või vahukoorekattega kookidele veidi põnevust lisada.
KOOSTISOSAD
- 4 dl vahukoort 35%
- 2 dl piima
- 100 g suhkrut
- 3 angervaksaõit
- 3 želatiinilehte
- 300 g Kreeka jogurtit (10%)
- 1 tl riivitud sidrunikoort
- 1 sl sidrunimahla
- Lisaks:
- 200 g vaarikaid
- 1 tl suhkrut
- 50 g valget šokolaadi
- u 200 g suviste marjade segu
JUHISED
Raputa angervaksaõisi tugevalt, kui neil leidub putukaid ja eemalda need. Lõika õisikutelt ära tugevamad varreosad. Kalla piim ja koor koos suhkruga potti ja kuumuta keskmise kuumuse juures, samal ajal segades, keemiseni. Pista angervaksaõied kuuma segu sisse, kata kaanega ja lase tunnike (või paar) jahtuda ja maitsestuda. Kurna segu läbi tiheda sõela kaussi ja kalla pool sellest potti tagasi. Pista želatiinilehed külma vee sisse viieks minutiks pehmenema. Kuumuta potti kallatud piimasegu, et see veidi soojeneks, aga päris keema ei tõuseks, võta pott tulelt ja tõsta sinna käte vahel kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Sega, kuni želatiin on täielikult lahustunud. Kalla sooja segu hulka kausist veidi jahtunud kooresegusegu, et temperatuure ühtlustada, ning seejärel vala kogu potisisu kaussi, samal ajal vispliga segades. Lisa jogurt ja sega vispliga hoolikalt läbi ning viimasena lisa segades ka sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor. Võid segu eeljahutada, et see juba pisut pakseneks ja pokaalisisu hiljem ühtlasem oleks. Selleks aseta kauss kooreseguga kas suuremasse kaussi asetatud jäätükkidele (lisa sel juhul ka veidi külma vett) või sügavkülmast leitud külmutatud köögiviljapakile ning sega u 5 minuti jooksul aeg-ajalt, kuni vedelik veidi pakseneb. Kalla magustoidupokaalidesse ja hoia külmikus vähemalt 4 tundi või hoopis üle öö. Küpsetatud valge šokolaadi valmistamiseks murra šokolaad väiksemateks tükkideks ja pista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil ahju keskmisesse ossa 160- kraadi juurde umbes 5-7 minutiks küpsema. Selle ajaga peaks šokolaad olema tihedama struktuuri, helepruuni jumega ja karamellise aroomiga. Võta ahjust ja lase täielikult jahtuda. Haki või murra sõrmede vahel peenemaks pudiks. Sega vaarikad suhkruga ja suru läbi sõela, et seemned eemaldada. Jaga saadud vedelik magustoitudele, tõsta peale marju ja pudista üle küpsetatud šokolaadiga. Serveeri kohe võimalikult jahedana.
Selle retsepti leiad ka Dansukkeri d-kokaraamatust.