See Sitsiilia köögiviljaroog on mu lemmik olnud juba aastaid ja on otse loomulikult parim just tomatiuputuse aegu. Tõenäoliselt ka edukalt hoidistatav, aga mul pole harilikult suurte pottidega kannatust ja normaalkogus kaob tihti juba samal päeval. Olgu siinkohal öeldud, et nagu kõigi hautiselaadsetega, on ka see roog järgmisel päeval veelgi parem ja siinseid komponente võiks tegelikult ka korrutada.
Caponata sobib minu meelest küll pea igale poole ja nii kuumalt kui külmalt. Näiteks niisamuti eraldi taimse sooja einena koos saiaviiluga (kui eesmärgiks on täistaimset rooga valmistada, siis jäta parmesan ära), röstitud saial kas külmalt või soojalt. Maitsesta 4 kanakintsu soola, hakitud küüslauguküüne, poole sidruni koore- ja paari supilusikatäie sidrunimahlaga ning lisa hakitud punet, peterselli, tšillihelbeid ja supilusikajagu oliiviõli. Lase maitsestuda võimalusel paar tundi aga see pool-kolmveerand tundi, mil külmikust võetud kintsud toatemperatuurile järgi jõuavad, on ka täitsa piisav. Küpseta ahjus 200-kraadi juures ca 40 minutit, kuni kenad ja kuldpruunid ja naudi koos caponataga. Olen kasutanud seda ka lehttaina-ampsudel kattena ja pea iga neutraalsema või vahemerelisema maitseprofiiliga grillroa juurde sobib caponata samuti hästi . Pealegi on see kõrvalroana nii kastme kui lisandi eest korraga. Niisiis, universaalsus ise.
KOOSTISOSAD
- 1 baklažaan (u 500g)
- 500 g tomateid
- 1 keskmise suurusega suvikõrvits
- 1 sellerivars
- 1 punane või kollane paprika
- 1 punane sibul
- 1 tšillikaun
- 3 küüslauguküünt
- väike peotäis rohelisi oliive (u 70g )
- 2 sl kappareid
- 2-3 sl punase veini äädikat
- hakitud peterselli
- väike peotäis seedermänniseemneid
- soovi korral veidi riivitud parmesani
- väärisoliiviõli
- soola, suhkrut
JUHISED
Lõika baklažaan paari sentimeetri suurusteks kuubikuteks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lisa paar sl õli ja veidi soola ning sega läbi. Poolita paprika pikkupidi, eemalda seemed ja varreosa ning pane koos baklažaaniga 30 minutiks ahju 200-kraadi juurde küpsema. Samal ajal kui köögiviljad ahjus küpsevad haki sibul, küüslauk, tšilli ja seller ning kuumuta segades keskmisel tulel ülejäänud õli sees u 8 minutit või kuni köögiviljad on pehmed. Lisa ka tükedatud tomatid ja kuumuta veel paari minuti jooksul. Kui ahjuköögiviljad on küpsenud, eemalda paprikalt nahk ja tükelda viljaliha. Lisa köögiviljad pannile või kalla kõik paraja suurusega potti ning lisa tükeldatud suvikõrvits, kergelt hakitud oliivid, kapparid ja pune ning lase vaiksel tulel u 10 minutit podiseda. Maitsesta segu soola, suhkru ja äädikaga, lisa paari supilusika jagu hakitud peterselli. Serveerimisel puista peale veel peterselli ja pannil kergelt pruunistatud seedermänniseemned.
Caponata sobib näiteks täienduseks vahemerelise iseloomuga küpsetatud või grillitud kana-, kala- või liharoogade juurde. Hästi sobib see ka röstitud saiale katteks või täitsa niisamuti söömiseks. Hea kohe peale valmimist, veel parem järgmisel päeval.