Kahjuks ei ole ma siiani kohanud isikut, kes jumaldaks fenkolit. Ja eks see salat võib tunduda pisut anarhistlik ka seetõttu, et puuviljad soolase toiduga samale taldrikule on pandud. Kui kumbki faktor sind aga ei häiri, on suur tõenäosus, et hakkad seda salatit samuti mitu korda nädalas sööma nagu mina seda teen.
Fenkoli viilutamiseks on mõistlik kasutada köögimandoliini – kõlab natuke nagu muusikainstrument ja eks ta võib-olla köögikeeles seda natuke ongi, sest just selle riistapuu abil saad kaunilt kandvad õhkõhukesed viilud kätte pea millest iganes. Korraks külma vette pistetult muutuvad nii fenkoli kui rediseviilud ka veel eriti värskelt krõmpsuvaks. Lisaks veel krevette (mina kasutan tooreid ja küpsetan need kiirelt pannil, aga ka juba valmis keedetud -puhastatud versioonid sobivad), punase greibi viljaliha, avokaadoviile ja veidi kreemjat jogurtit särtsaka srirachaga ning valmis ongi.
Võid kogu salatikupatuse jagada eraldi taldrikutele või hoopis väiksemale vaagnale ja serveerida jagatavana. Ära aga pigem kõike kastmega kokku sega, sest esiteks jääb salat laotuna ilusam ja teiseks toimib kaste sel viisil justkui dipp, mida iga krõmpsu ampsuga veidi kaasa saad.
KOOSTISOSAD
- 10 -12 suuremat krevetti
- 1 väiksem fenkol
- 1 punane greip
- 1 väiksem avokaado
- 4 redist
- 3-4 sl Kreeka jogurtit
- 1-2 tl srirachat
- soola
JUHISED
Viiluta fenkol õhukeselt (võimalusel kasuta näiteks köögimandoliini) ja pane külma vette – nii muutub see mõnusalt krõmpsuks. Viiluta ka redised ja pista fenkoliga koos vette. Lõika greibilt koor maha ja seejärel lõika viljaliha valkjate vaheseinte vahelt välja. Tee seda kausi kohal ja jäta võimalikult palju tegevuse käigus nirisevat greibimahla alles ning lõpuks pigista käte vahel tühjaks ka järele jäänud pundar. Kui kasutad keetmata krevette , kuumuta neid pannil võis paari minuti jooksul, kuni need on peaaegu läbipaistmatud ja maitsesta soolaga ning soovi korral ka jahvatatud tšilliga. Maitsesta jogurt soola ja greibimahlaga, nii et see muutub vedelmaks. Viimasena viiluta avokaado viljaliha. Tõsta taldrikutesse veidi maitsestatud jogurtikastet, lisa avokaado ja greibiviilud ning tõsta peale kurnatud fenkol, rediseviilud ja krevetid. Nirista peale veel kastet ja veidi srirachat. Kaunista fenkolilehtedega ja serveeri.