Eks see postitus on natuke toppama jäänud, aga kuna kook ise maitsev ja seda saab valmistada ka teiste marjade ja lisanditega, siis panen ikka kirja. Miks siis selline imelik lahendus? Aga sellepärast, et Brita on muidu küll igati tore kook, aga vahel tahaks väiksemat või õhemat tükki ning pealegi on sellise veidi proosalisema plaadiversiooni küpsetamine igasuguse suurusega seltskonnale päris lihtne.
Nüüd rabarbrist. Kui oled jaanipäeva paiku rabarbrile nudilõikuse teinud, siis noori kasutuskõlblikke varsi peaks juba sirguma. Kindlasti ära kasuta aga vanu, pakse ja puiseks muutunud rabarbrivarsi – esiteks pole need maitsvad ja teiseks on nende oksaalhappe sisaldus nüüdseks juba liiga kõrge ja ei tee tervisele enam head. Võid aga kasutada alati õigel ajal sügavkülma pistetud rabarbrit või siis selle üldse ära jätta ja hoopis mõne hapuka marja või paari supilusikatäie tasakaalustava püreega asendada (magustamata mango-virsik vms). Marjade osas on heaks valikuks nii needsamad maasikad (mida õnneks ka juulikuus veel leidub) või siis hapukad vaarikad-sõstrad, mis samuti praegu suure hooga valmivad.
Mina kasutan veidi mandlijahu ka koogipõhja valmistamisel, sest see võimendab mandlimaitset veelgi ja muudab koogi struktuuri eriti suus sulavaks. Kui oled klassikalise koogi austaja, siis lisa lihtsalt samapalju harilikku jahu grammides. Ja muidugi võid alati koogi poolitada, kreemi ja marjad ühele koogiruudule tõsta ja teisega katta, nii nagu ühe õige Brita koogi puhul toimima peaks.
KOOSTISOSAD
- Põhi:
- 200 g toasooja võid
- 150 g suhkrut
- 4 munakollast
- 1,5 dl / 80g nisujahu
- 1 dl /50 g mandlijahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 dl piima
- Kate:
- 4 munavalget
- 200 g Dansukkeri ekstrapeent suhkrut
- 1 dl/50g mandlilaaste + soovi korral veidi ka peale puistamiseks
- Lisaks:
- 100 g toorjuustu
- 3 dl vahukoort
- 2 tl Dansukkeri vanillisuhkrut
- 300 g maasikaid
- 200 g rabarberit + 2 sl suhkrut
- 1 sl sidrunimahla
JUHISED
Vahusta toasoe või suhkruga ja lisa ükshaaval munakollased. Sega jahu ja mandlijahu küpsetuspulbriga ning lisa segades või-munasegule. Lisa ka piim ja sega, kuni saad ühtlase taina. Määri tainas eelnevalt kergelt õlitatud ja seejärel küpsetuspaberiga kaetud koogiplaadile (u 30 x 23 cm). Vahusta puhtas kausis munavalged kergelt ja lisa edasi vahustades kolmes jaos suhkur. Kui kogu suhkur on lisatud, vahusta veel kiiremal tempol u 5 minutit, kuni suhkur on lahustunud. Määri munavalgevaht spaatli abil tainale ja puista peale mandlilaastud. Küpseta ahjus alumisel siinil 180-kraadi juures pealt-alt režiimi kasutades u 25-30 minutit, kuni põhi on läbi küpsenud ja mandlid kenad ja kuldsed. Samal ajal kui kook küpseb, tükelda rabarberid paari sentimeetri suurusteks tükkideks ja sega väiksemas potis suhkru ning sidrunimahlaga. Lase u10 minutit seista, aga sega aeg –ajalt, et suhkur sulaks ja rabarber ise ka vedelikku eraldaks. Kata kaanega ja kuumuta u 3-5 minutit või kuni rabarber on pehmenenud. Võta tulelt ja lase täielikult jahtuda. Lase valmis koogil vormis 15 minutit jahtuda, seejärel tõsta ettevaatlikult koos paberiga jahutusrestile ja lase täielikult jahtuda. Siis saad kas ettevaatlikult paberi eemaldada või hoopis koos sellega serveerimisalusele tõsta. Enne serveerimist vahusta toasoe toorjuust vahukoore ja vanillisuhkruga ning kata sellega kook. Lisa kurnatud rabarberid* ja sega kergelt kreemiga, seejärel kata kook viilutatud maasikatega ning soovi korral puista peale kergelt kuival pannil röstitud mandlilaaste. *Rabarberitest järele jäänud vedelikust saad valmistada koos mullivee ja maasikaviiludega näiteks värskendava joogi.
*Postitus valmis koostöös d-kokaraamatuga