See pühadehõnguline „ühepajatoit“ valmib üpris vähese vaevaga ning on heaks vahelduseks tavapärasele sealihale-kapsale. Sobib lauale küll vist nii enne kui peale pühi ja tegelikult miks mitte ka pühade ajal, sest ega hiigelpraadi polegi alati mõistlik valmis vaaritada. Meie peres läheb see toit igatahes hästi kaubaks, eriti just viimasel ajal, mil me lihatoite päris igapäevaselt ei valmistagi. Õunamahla ja pardirasva toimel saab kapsas suus sulav ning kerget vunki ning hapukust annavad siia juurde rosmariin ning pohlad. Roog ise suuremat järelevalvet ei vaja ja selle mõne tunni, mil pada ahjus podiseb, saab pühendada mõnele jõulusele tegevusele, mida praegu peaks vist küll meil kõigil kuhjaga jaguma.
PARDIKOIVAD HAPUKAPSAGA
neljale
4 pardikoiba
2 küüsluguküünt
paar rosmariinioksa
1sl soola
musta pipart
musta pipart
sorts oliiviõli ja sidrunimahla
900g värsket hapukapsast (nt.Uus-Kongo talu kapsas)
1 sibul, hakitud
1-2 tl meresoola
3dl õunamahla
3sl mett või pruuni roosuhkrut
1sl hakitud rosmariini
peotäis (külmutatud) pohli
Kui aega napib, võid pardikoivad enne küpsetamist lihtsalt soola-pipraga sisse hõõruda, aga veelgi parema tulemuse saad, kui need juba eelmisel õhtul rosmariini-küüslauguga maitsestuma sätid. Selleks pista koivad madalamat sorti keraamilisse
kaussi või –vormi, lisa sool, pipar, sorts oliiviõli ja sidrunimahla ning käte vahel kergelt muserdatud rosmariinioksad ja noaga laiaks vajutatud koorimata küüslauguküüned. Võid koibadel olevat nahka kergelt hambatikuga torkida, et
hiljem rasv paremini välja tuleks ning maitseained veelgi paremini ligi pääseksid. Sega kõik läbi, kata kergelt toidukilega ja pista külmkappi u 12 tunniks maitsestuma.
kaussi või –vormi, lisa sool, pipar, sorts oliiviõli ja sidrunimahla ning käte vahel kergelt muserdatud rosmariinioksad ja noaga laiaks vajutatud koorimata küüslauguküüned. Võid koibadel olevat nahka kergelt hambatikuga torkida, et
hiljem rasv paremini välja tuleks ning maitseained veelgi paremini ligi pääseksid. Sega kõik läbi, kata kergelt toidukilega ja pista külmkappi u 12 tunniks maitsestuma.
Tõsta koivad külmikust u 1h enne küpsetamist välja, et need toatemperatuurini soojeneksid. Pühi marinaad
majapidamispaberiga maha ja alusta praadimist külmal pannil, nahapool allpool, et rohkem rasva eemalduks. Pruunista mõlemalt poolt ja tõsta kõrvale. Ära ka järele jäänud rasva ära viska.
majapidamispaberiga maha ja alusta praadimist külmal pannil, nahapool allpool, et rohkem rasva eemalduks. Pruunista mõlemalt poolt ja tõsta kõrvale. Ära ka järele jäänud rasva ära viska.
Vala paar supilusikatäit rasva suuremasse malmpotti ja kuumuta seal sees sibulat, kuni see on klaasjas, kuid mitte pruunistunud. Lisa hapukapsas, sool, suhkur ja ülejäänud maitseained, välja arvatud pohlad. Lase kapsas pliidil keema, lao peale pardikoivad ning tõsta kaanega kaetult ahju 170 kraadi juurde u 2 tunniks küpsema. Valmis toidul võid lasta veel u 10 minutit ilma kaaneta kuumas ahjus küpseda, et part veelgi kenama jume saaks. Sega sekka pohlad, kaunista veel mõne värske rosmariiniokkaga ja serveeri näiteks ahjuköögiviljadega, mis järelejäänud pardirasvaga krõbedaks küpsetatud.
*Retsept ilmus ka Postimehe elustiililisas 19.12.2015 ja asub nüüdseks ka Nami-Nami retseptivaramus.