Ai, see on üks hea asi ja siia kirja ta ka pandud saab, mis sest, et päritolu täpselt sama, mis eelmiselgi postitusel. Pohlad ja siig sobivad omavahel uskumatult ilusasti ja purkipandult säilib kogu see häädus terve nädala. Tegemine pole ka teab mis keeruline, eriti veel valmis siiafileega. Terve kala tuleb küll enne fileerida, kuid see pole korraliku noa olemasolul ka kuigi kaelamurdev ettevõtmine.
Nende koguste jaoks oleks tarvis vähemalt 0,5 l purki ja korraga ära söömiseks peaks piisama u 8-le.
Vaja läheb:
400 -600g siiafileed
1l vett
1dl jämedat meresoola
1/2 dl suhkrut
Lisaks:
1 1/2 dl värskeid pohli (Wibergi punase kaanega ämbrike allikavees pohladega näiteks)
peotäis värsket tilli
u 3dl rapsiõli
Lase vesi koos soola ja suhkruga keema. Jahuta u 5 c-ni ehk külmkapikülmaks. Aseta siiafilee(d) laia, madalasse nõusse ja vala soolvesi peale. Lase külmikus u 5 tundi seista.
Kuivata fileed majapidamispaberiga ja lõika õhukesteks viiludeks. Haki till.
Lao klaaspurgi põhja kiht siiga, raputa peale tilli ja mõned pohlad. Korda sama valemi järgi ladumist kuni kala on otsas ja purk täis. Nüüd vala peale rapsiõli, nii et kala on üleni kaetud. Kata purk kaanega ja lase päevake külmkapis seista ja vualaa – kena amps leiva või röstsaia peale on valmis.
Glorian Ruoka & Viini 8/2011