Täpselt sellise nimetusega retsepti leidsin oma uhiuuest Tessa Kirose raamatust “Food from many Greek kitchens”. Kreeka köök oma aukartust äratava valikuga on siiani mulle kuidagi väga keeruline tundunud ja eriti selle kandi toite just kokkama pole kippunud, kuid köögitarkadega Helsingi raamatupoes ringi kolistades see raamat mulle silma torgati ja hiljem kummitama hakkas. Kummitas nii, et järgmisel päeval olin poes tagasi ja kott sai jälle poolteist kilo raskemaks. Tessa ema on kusjuures soomlane, nii et täitsa reisile kohane ost.
Helsingist on ka plaanis varsti kirjutada, nüüd aga toidust. Suvi on küll tore, aga sombusemad ilmad ajavad vägisi mõtted lehtsalatist juba pisut lihasemale kõhutäiele. Antud roa nimest ei ole vaja muide heituda, lillepoti võib ikka endiselt rõdule jätta ja lambakese saab valmis teha ka täiesti normaalses haudepotis. Savipoti (loe: savist haudepott) olemasolul eelistaks aga muidugi seda. Toit ise lihtne ja väga maitsev. Kuigi raamat tahab, et kasutataks viinamarjavääte, mis kindlasti mõnel tublimal kodanikul ka võimalik on, siis ilmselt ei juhtu midagi hullu, kui need ära jätta ja ainult tillivartega piirduda. Mina püüdsin olla leidlik ja viskasin poti põhja hoopis viinamarjakobaratest järele jäänud rootsud – hoiavad ka lammast kenasti kõrgemal ja tahaks loota, et annavad maitse osas ka midagi juurde, seda enam, et Itaalia viinamari praegu kohe eriti hea on.
Vaja läheb (6-le):
mõni kuivatatud viinamarjaväät või kobararoots
suur peotäis tillivarsi koos õisikute ja lehtedega
u 2 kg kondiga lamba abatükki (lase lihunikul suuremateks käntsakateks raiuda või kutsu mees appi, saab suure tahtmise juures aga ka ise hakkama)
paar spl oliiviõli
soola, pipart
500ml punast veini
peotäis tilli, hakitud
Kuumuta ahi 200c-ni. Kui kasutad savipotti, siis töötle seda eelnevalt vastavalt kasutusjuhisele. Pane poti põhja risti-rästi viinamarjarootsud ja tillivarred.
Pese ja kuivata lammas ja lao tükid tilli ja rootsumudrule. Viska vahele veel tillioksi ja maitsesta soola-pipraga.
Vala peale õli ja vein, kata kaanega ja küpseta ahjus 2-2,5 tundi, vahepeal paar korda lihatükke kastmes keerates ja vedelikuga kastes.
Paku juurde näiteks keedetud kartuleid ja kasuta vedelikku poti põhjas kastmena. Peale raputa ohtralt hakitud tilli.
4 kommentaari
Oi, kus praegu hakkas isutama ja tahaks seda hõrgutist süüa! Ma ka tundsin äkki eile, et üldse kuidagi ei kisu neid salatilehti enam taldrikule rebima, heameelega sõidaks hoopis pehme saiaga mööda lambaleemest taldrikut ringi 😉
liinalood Liina (miskipärast ei taha blogger mind enam ära tunda)
See on ilmselt tõesti hea, lammas ja till sobivad ilgelt hästi. Kena pilt ka.
Kreeka on hea valik ja üks lihtsamaid kööke tegelikult! Mis on ka retseptist näha, lihtsa vaevaga super söök!
Liina, ausõna, mina ei ole mitte kedagi ära blokkinud ja oled alati siia teretulnud.:) Aga salat hakkab tõesti mindki juba vaikselt ära tüütama, kuigi eks siingi on mänguruumi vist tegelikult päris palju ja tuleks leida lihtsalt sobiv salat.Hea tahtmise juures muidugi. 🙂
Aitäh Anonüümne, mulle tundus kusjuures see tilli ja punase veini asi retsepti vaadates kuidagi kummaline, aga enam ma nii küll ei arva.:)
Marju, eks ma siin vaikselt süüvin kreeka köögi roogadesse ja midagi väga hullu ei tundu see esmapilgul tõepoolest olevat, pigem jäävad mõned toidud õige tooraine kättesaamatuse taha pidama – näiteks tursamarja otsitakse ju mõnes ringkonnas tikutulega taga ja eks neid asju ole veelgi.