Tuleb välja, et peedipestot ei pea tegema sugugi vaid keedetud või küpsetatud peedist. Nädalapäevad tagasi taimetoiduloengus sai see asi igatahes kinnitust ja kodus on määre nüüdseks mul juba samuti järele timmitud. Praegused väikesed värsked peedid on sellise määrde puhuks nagu loodud ning kipun uskuma, et antud versioon peedipestost ongi kõige maitsvam just suvisel ajal. Keha saab toorest peedist samuti kasu küllaga, kes ei usu, lugegu siit. Nii, et uhagem aga rohkem värsket peeti salatisse, pestosse või mahlapressi.
Olgu öeldud, et siinne “pesto” ühtegi juustu ei sisalda – sai maitsev ka niisama. Mõne feta- või kitsejuustuse salati juurde sobiks see aga ilmselt päris kenasti.
VÄRSKE PEEDI “PESTO”
(väike kausitäis paarile persoonile)
1 värske peet
1 värske porgand
10 India pähklit
u 4 spl külmpressitud oliiviõli
2 küüslauguküünt
sorts sidrunimahla
näpuotsaga soola
Koori peet-porgand-küüslauk ja lõika näpuotsasuurusteks tükkideks. Püreeri kõvema vungiga kannmikseris või saumikseriga, lisades juurde ka õli ning pähklid. Kui segu on kena ja ühtlane, kalla see serveerimisnõusse ja kasuta näiteks määrdena kas harilikul või krõbeleival.