Tulge homme Ubinapäevale! Kes veel ei ole käinud, siis see on üks vahva üritus, kus saab kodumaisest õunast kõhu punni süüa, mitut sorti ubinaid koju kaasa viia ja lisaks veel mahla teha, õunaistikuid varuda, kooki maitsta ning põhiliselt nautida möllu ja melu nagu ühel õigel laadal ikka. Meie Blogipuhvet on jälle kohal ja varustatud muidugi hea-paremaga. Ise proovin seekord oma kookide sisse toppida kitsejuustu, datleid, ingverit ja loomulikult palju-palju õunu, aga nagu pildilt näha, on küpsetajaid palju ja iga tulija leiab endale oma lemmikkoogi, see on kindlamast kindlam.
Õunatemaatikast inspireerituna tegin valmis ühe moosilaadse keeduse, mis sobib hästi sealiha juurde ja juustulauale. Kindlasti saab seda säilitada ka sahvris purgi sees, kuid kuna tegu on lihtne ja õuna-sibulat ka talvisel perioodil saada, siis suuremat sissetegemist ma isiklikult küll väga vajalikuks ei pea. Üks väike õuna-sibulamoos külmkapis kulub aga minu arvates sõpruskohtumiste ja seapraehooaja juurde ära küll ning aitab likvideerida ka siidrijääke, kui neid juhtumisi peaks tekkima. Küpsetusajad olenevad päris palju õunast ja sibulast endast, lõpptulemus peaks jääma aga pehme ja moosine. Väga mugav on seda nn.moosi valmistada pannil, kus küpsemine toimub ühtlasemalt.
P.S. Õuna-sibulamoosi sisse võiksid sobida ka sinepiseemned, aga minul olid need parasjagu otsakorral, nii et kui keegi riskib katsetada, siis andku palun siin ka märku, kuidas välja kukkus.
Vaja läheb:
300g õunu
300g sibulaid
paar spl mahedamaitselist õli (näiteks rapsi- või viinamarjaseemneõli)
2dl naturaalset kuiva õunasiidrit (kui kasutad magusat siidrit, siis ole suhkru kasutamisega pisut tagasihoidlikum)
130g suhkrut
2-3 spl pruuni suhkrut
3spl õunaäädikat
Koori õunad, eemalda südamikud. Riivi õunad jämeda riiviga ja pane potti koos õunasiidriga vaiksele tulele podisema, kuni õun on läbipaistev ja pehmema moega. See peaks aega võtma ca 10 minutit.
Puhasta sibulad, poolita ja lõika võimalikult peeneteks viiludeks.Kuumuta pann keskmiselt kuumaks, lisa õli ning sibul ja prae segades, kuni sibul on pehme ja läbipaisev (10 minutit peaks olema piisav). Kontrolli, et pann ei oleks liiga kuum ja sibul liialt ei pruunistuks, sest see teeb maitse kibedaks.
Lisa pannile sibulate juurde õuna-siidrisegu ja lase podisema, lisa suhkur ja kuumuta segades ca 15 minutit, kuni vedelik on vähenenud ja segu on kena ja läbipaistev. Lisa äädikas ja kuumuta veel ca 5 minutit, kuni moos muutub mõnusalt kleepuvaks ja läikivaks.Jahuta enne tarbimist ja säilita külmkapis.