Kala võib soolata igal ajal, aga aasta lõpuni jäänud nädalapäevad ( ja natuke peale) sobivad selleks õige hästi. Pealegi on üks greibine graavikala hea moodus ülemäärast rassimist vältides mööduvale aastale elegantselt lehvitada.
Mõte kala ja greip ühte purki kokku panna on pärit ühest aastatetagusest Ruoka ja Viinist. Täpselt sellesamuse pohlasiia kõrvalt, mis samuti kenasti peolauale passib. Originaalretseptis kasutatakse küll lõhekala, kuid forell on greibiga minu arvates sama maitsev. Ole enne sissesoolamist ainult kindel, et materjal ikka värske on – kala selge silm ja helepunased lõpused olgu siin orientiiriks. Või siis säilivuskuupäev ja müüja usutlemine juba fileeritud kala puhul
GREIBIKALA
500g lõhe- või forellifileed
1 kuhjaga sl jämedat meresoola
1tl suhkrut
1 sidruni riivitud koor
2sl viina
Lisaks:
1 punane greip
1sl suhkrut
tilli
Eemalda kalafileelt luud ja aseta kala küpsetuspaberile. Sega kokku sool, suhkur ja sidrunikoor ning hõõru see ühtlaselt kalale. Peale tripsuta viina. Mässi kala paberisse ja aseta raskuse all supitaldrikusse. Lase vähemalt 12h maitsestuda.
Valmis kala lõika terava noaga õhukesteks viiludeks. Lõika greibilt noaga koor maha ja lõigu viljaliha kestade vahelt välja. Tükelda paarisentimeetristeks tükkideks, puista peale suhkur ja sega. Aseta greibitükid kalalõikudega vaheldumisi kenasse purki, pistes siia-sinna ka mõne tillioksa.Peale vala kaussi järele jäänud greibimahl. Serveerida võid kohe.
Hästi sobib selline kala kokku näiteks avokaado ja vürtsikate rukolalehtedega – kuhja see komplekt kokku näiteks kergelt röstitud saiaviilule või serveeri hoopis salatina koos sortsu hea oliiviõliga.