Kui päris aus olla, siis metsas mustikaid korjamas käisin viimati vist küll pioneerilaagris. Seeni otsides võsa vahel ringi tuiata meeldib mulle väga, kuid millegipärast ei ole sama sooja tunnet minimõõtu marjade noppimise osas. Või noh, pigem nii sooja, et neid ämbrite kaupa koju tuua, sest neid peotäisi, mis seeni otsides kinni pistetud saab, ei suuda harilikult kokku lugedagi.
Õnneks müüakse turul mustikaid kilode kaupa ja mis nii viga neid koogi sisse panna. Kohe uhkelt. Martispan annab siin täidisele suuresti magusust ja maitset ja mis seal salata, sobib mustikatega väga hästi kokku. Ainuke tingimus – tegu peab olema siis ikka nende “õigete” ehk metsamustikatega. Kultuurmustikatega selle retsepti juures jännata ei maksa, need võib niisama ära süüa.
MUSTIKA-MARTSIPANIKOOK
kaheksale
Põhi:
100g mandlijahu või jahvatatud mandlilaaste
200 g jahu
200 g tükeldatud võid
1 muna
1 dl heledat muscovado suhkrut (Dansukker)
1 tl riivitud sidrunikoort
näpuotsaga soola
Täidis:
5 dl mustikaid
2 sl suhkrut
200 g martsipani
250 g hapukoort
1 muna
Näpi taina koostisained kokku või kasuta selleks köögikombaini. Suru tainas u 28 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja aseta täidise valmistamise ajaks külmikusse. Klopi kokku suhkur, muna ja hapukoor. Riivi martsipan (kõige parem on seda teha, kui martsipan on enne pisut külmikus tahenenud) ja lisa koos mustikatega segu hulka. Sega läbi. Torka koogipõhi
kahvliga kergelt auguliseks ja küpseta 180 kraadises ahjus 15 minutit või kuni tainas hakkab kergelt jumet võtma. Vala peale täidis ja küpseta veel 25-30 minutit. Lase enne söömist täielikult jahtuda ja vähemalt paar tundi külmikus taheneda.
kahvliga kergelt auguliseks ja küpseta 180 kraadises ahjus 15 minutit või kuni tainas hakkab kergelt jumet võtma. Vala peale täidis ja küpseta veel 25-30 minutit. Lase enne söömist täielikult jahtuda ja vähemalt paar tundi külmikus taheneda.
*Retsept valmis koostöös D-Kokaraamatuga