Et kõrvitsapidu tähistati seekord vist kohe eriti suure hooga on ilmselt paljudel kodukapis kõrvitsajääke või ehk isegi valmisvuristatud püreed. See kook on igatahes abiks just selle viimase rakendamisel.
Tuleb tunnistada, et ma ise tegelikult kõige suurem kõrvitsasõber polegi. Jah, oskan sellest kollasest tegelasest mõne päris toreda toidu valmis teha, kuid pole ausalt öeldes kunagi märganud, et kõrvitsa järele neelud käiksid või hulluksajav kõrvitsaisu kallal oleks olenud. Pigem meenub mulle kõrvitsaga kohe üks päikseline klassiõde, kes tavatses kunagi endale kolmeliitriste purkide kaupa kõrvitsamehu koju tassida ja need kogused muidugi ise ka kohe kinni pista. Vot sellist kõrvitsaarmastust pole ma kunagi tunda saanud ja ilmselt seda kunagi ka juhtuma ei hakka. Kui aga kõrvits paari panna mõne teise põneva maitsega võib juhtuda, et valmis saab igati särtsakas roog, millest ma muidugi ära ei ütle. Antud juhul siis jälle üks kook.
Kui seesamunegi küpsetis siin valmib lihtsalt ja ei nõua tavapärast juustukoogi valmistamisega kaasas käivat trikitamist, mis olenevalt kokast tähendab kas auruvanni, ahjus jahutamist või käredamaid posimissõnu, võib viskisärtsuga kaste tunduda mõttetu jändamisena. Loomulikult ei ole see kohustuslik ja kook maitseb hea ka ilma, aga ka kastmele tasub anda võimalus – see valmib lihtsamalt kui esialgu ehk tundub ja annab koogile väikese lisamõõtme, mida igaüks vastavalt soovile ja magusalembusele oma isiklikule tükile doseerida saab.
Chai-tee, mis kooki suuresti maitsestab on sordi ja kaubamärgi lõikes kindlasti erinev, kuid enamasti on kõigis nendes tähtis koht erinevatel vürtsidel nagu roheline kardemon, must pipar, ingver, kaneel ja fenkoliseemned. Vahel on lisatud ka nelki,tähtaniisi ja muud põnevat. Musta teed näiteks. Muidugi võib teesegu ka ise valmis teha. kuid mulle tundub poetee tarbimine viimasel ajal kuidagi lihtsama alternatiivina, sest ega kõike ei pea ise ka tegema, olgugi et maitseained tõenäoliselt ehk isegi kapist üles leiaks. Suuremates kauplustes ja ökopoodides on sedasorti tee kindlasti olemas ja jahedamate ilmadega sobib see sõna otseses mõttes nagu valatult ka teetassi.
Niisiis, head küpsetusõnne! Ja loodan uue postitusega nüüd ikka pisut varem kui kuu aja pärast hakkama saada, sest tegelikult teen ma süüa ikka tunduvalt sagedamini.
KÕRVITSA – CHAI JUUSTUKOOK VISKISE KARAMELLIKASTMEGA
kaheksale
Koogipõhi:
250 g
piparkooke (või Digestive küpsiseid)
piparkooke (või Digestive küpsiseid)
80 g võid
Kate:
400 g toasooja
toorjuustu
toorjuustu
1,5 dl
hapukoort
hapukoort
3 muna
2 dl
kõrvitsapüreed
kõrvitsapüreed
1,5 dl
rafineerimata roosuhkrut (Dansukker)
rafineerimata roosuhkrut (Dansukker)
1 sl chai teesegu
2 sl kuuma
vett
vett
1 tl riivitud
apelsinikoort
apelsinikoort
Kaste:
50 g võid
1,5 dl heledat muscovado suhkrut (Dansukker)
0,5 dl vett
0,5 dl
vahukoort
vahukoort
0,5 dl
burbooni viskit (nt.Jim Beam)
burbooni viskit (nt.Jim Beam)
näpuotsaga
meresoola
meresoola
Sulata või
ja purusta küpsised näiteks köögikombainis. Sega ja vajuta ühtlaselt
küpsetuspaberiga kaetud 34 x 24 cm koogivormi põhjale.
ja purusta küpsised näiteks köögikombainis. Sega ja vajuta ühtlaselt
küpsetuspaberiga kaetud 34 x 24 cm koogivormi põhjale.
Jahvata
teesegu kohviveskis või peenesta uhmriga. Vala peale paar supilusikatäit kuuma
vett, lase pisut maitsestuda ja seejärel sega kõrvitsapüreega. Sega kokku
toorjuust, hapukoor, suhkur ja apelsinikoor. Lisa ükshaaval vispeldades munad
ja lõpuks kõrvitsa-chaisegu. Nüüd vala toorjuustusegu koogipõhjale ja küpseta
160 kraadises ahjus u 25 minutit, kuni kate on tahenenud, kuid keskelt veel
veidi võdiseb. Lase jahtuda ja hoia kooki enne serveerimist ka kindlasti paar tundi
külmikus.
teesegu kohviveskis või peenesta uhmriga. Vala peale paar supilusikatäit kuuma
vett, lase pisut maitsestuda ja seejärel sega kõrvitsapüreega. Sega kokku
toorjuust, hapukoor, suhkur ja apelsinikoor. Lisa ükshaaval vispeldades munad
ja lõpuks kõrvitsa-chaisegu. Nüüd vala toorjuustusegu koogipõhjale ja küpseta
160 kraadises ahjus u 25 minutit, kuni kate on tahenenud, kuid keskelt veel
veidi võdiseb. Lase jahtuda ja hoia kooki enne serveerimist ka kindlasti paar tundi
külmikus.
Viskise
karamellikastme jaoks kuumuta potis või, suhkur ja vesi kuni tekib karamelline vedel mass. Kui segu
on ühtlane ja jumekas, lisa koor ja viski ning maitsesta soolaga. Jahuta ja
serveeri koos koogiga.
karamellikastme jaoks kuumuta potis või, suhkur ja vesi kuni tekib karamelline vedel mass. Kui segu
on ühtlane ja jumekas, lisa koor ja viski ning maitsesta soolaga. Jahuta ja
serveeri koos koogiga.
*Kõrvitsapüree valmistamiseks koori, puhasta ja tükelda u
700 g kõrvitsat (nt. muskaatkõrvits või hokkaido kõrvits on kena kollase
viljalihaga) ja kuumuta kas 180 kraadises ahjus paarkümmend minutit või kuumuta
sortsu veega potis kaane all, kuni kõrvits on pehmenenud. Jahuta ja püreesta.
Kui püreed jääb järele võid säilitada seda sügavkülmas.
700 g kõrvitsat (nt. muskaatkõrvits või hokkaido kõrvits on kena kollase
viljalihaga) ja kuumuta kas 180 kraadises ahjus paarkümmend minutit või kuumuta
sortsu veega potis kaane all, kuni kõrvits on pehmenenud. Jahuta ja püreesta.
Kui püreed jääb järele võid säilitada seda sügavkülmas.
* Retsept valmis koostöös D-Kokaraamatuga