Suvi pole veel alanudki, aga juba on millegipärast tunne, et see kohe-kohe otsa saab. Tuleb välja, et nädalalõppe, kuhu väljasõite ja kohtumisi pikkida, ongi septembrini üpris nigelas koguses ja suve nautimisega on tagumine aeg alustada. Muidu võib juhtuda, et läheb jälle siuhti mööda, nii et arugi ei saa.
Ma ise pean esialgu veel planeerimisega piirduma, sest jala saan võrkkiike visata vast alles peale jaanipäeva. Aga suvine raamatukuhi on vähemasti osaliselt juba valmis laotud. Kindlasti tahan läbi lugeda Bee Wilsoni “The way we eat now” ja Caroline Edeni “Black Sea”, mis juba ammu riiulis ootel, aga ka mõned pikemat aega pooleliolevad veiniraamatud ja sekka näpuotsaga ilukirjandust ka ikka. Jalgratas vajab ka muidugi tuulutamist. Alustuseks tuleb aga rööprähelda veel tööde-tegemiste, koolilõppude, sünnipäevade ja mu säärasega, mis iseenesest ka ju päris vahva, aga väiksemates kogustes ja jaokaupa oleks see kompott ilmselt veel toredam.
Pistan siia üles ka ühe küpsisetordi Selgale valmistatud ja üles pildistatud tortide sarjast, mis vähemalt mõne peo mul endal ja ehk veel kellelgi pisut lihtsamaks teeb. Sest valmib see ruttu ja vähemalt oma kogemusest võin öelda, et maitseb päris paljudele. Kui äärerandiks paigutatud maasikad tunduvad natuke liiga ülevõlli pingutus (mul on ka selliseid päevi, nii et mõistan väga hästi), siis võib need tegelikult ära ka jätta. Ning muidugi võib suve jooksul proovida sama kooki teha ka teiste marjadega – näiteks vaarikatega.
Retsept valmis koostöös Selgaga ja selle leiab ka Nami-Namist.
KOOSTISOSAD
- 1 pakk karamellimaitselisi küpsiseid või klassikalisi küpsiseid (kasutasin Selga küpsiseid)
- 30 g võid
- 400 g toorjuustu
- 200 g valget šokolaadi
- 2 dl vahukoort
- 1 sl riivitud sidrunikoort
- 500 g maasikaid
- soovi korral veidi tuhksuhkrut
JUHISED
Purusta 120 g küpsiseid peeneks pudiks ja sega sulatatud võiga. Saadud segu suru küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse vedrukinnitusega vormi. Viiluta u 5-6 maasikat pikkupidi ja äärista nendega soovi korral vorm. Sulata vesivannil šokolaad ja nirista mikseriga vahustades toasooja toorjuustu hulka. Vahusta vahukoor ning sega koos riivitud sidrunikoorega šokolaadi-toorjuustusegu hulka. Pudista toorjuustusegusse järele jäänud küpsised ning u 100 g hakitud maasikaid. Vala saadud segu vormi ja lase üle öö külmkapis taheneda. Enne serveerimist eemalda vorm ja küpsetuspaber, vajadusel korrigeeri maasikaääristust. Tõsta kook serveerimisalusele ja kaunista tükeldatud maasikatega. Soovi korral puista peale veidi tuhksuhkrut.
2 kommentaari
Imeilusad pildid! 🙂
Aitäh, Kristi! 🙂