Lihtsuses peitubki harilikult vist see kõige suurem võlu. Eriti rabarbri ja muu koduaiast pärit toidukraami puhul. Mu ema teeb näiteks juba aastaid ühte rabarbrikooki, mis koosnebki põhimõtteliselt ainult munast, võist, suhkrust ja jahust ning alati on vaagen tühjaks söödud. Viimasel pereüritusel sõi mu 13-aastane õhtu jooksul ära näiteks lausa seitse (!) koogitükki ja kelkis sellega mitu päeva. See martsipaniga kook siin on suuresti sarnane, aga noh – martsipaniga ja meenutab oma tegevuskäigult pisut brownie valmistamist. Lihtne on ta aga sellegipoolest ja potte-kausse ka suurt ei määri, mis on minu arvates alati oluline pluss. Selle koogini jõudsin tegelikult juba kunagi aastaid tagasi kui oli tarvis ära kasutada peotäis pohli ja kapis suurt midagi peale martsipani ja põhiliste toiduainete polnud. Hapuka rabarbriga maitseb see aga samuti väga hea.
Tavaliselt saab see kook meil enne otsa kui suuremaks serveerimiseks üldse minema hakkab, aga kui selline juhus peaks avanema, siis võib lisaks tuhksuhkrule koogile tõsta ka pisut apelsinimoosiga segatud jogurtit. Moosi lisan ma pigem vähem kui rohkem, et see annaks vaid õrna apelsinimaitse, sest kook ise on minu jaoks juba piisavalt magus ning hapukas jogurt pehmendab seda pisut. Kui moos kipub olema pigem tahke ja marmelaadine, võib seda enne kergelt kuumutada – nii muutub see vedelamaks. Magusasõbrad võivad aga sel puhul kapist välja võtta ka mõne hea vanillijäätise. Sellise täiendusega koogitükk võib mõne lihtsameelse külalise isegi ära petta, sest endiselt on tegu ühe väga lihtsa koogiga.
KOOSTISOSAD
- 200 g rabarbrit
- 120 g võid
- 120 g suhkrut
- 200 g martsipani
- 2 muna
- 2 dl jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 sl riivitud sidruni- või apelsinikoort
- tuhksuhkrut
- Soovi korral serveerimiseks Kreeka jogurtit ja apelsinimarmelaadi
JUHISED
Kuumuta potipõhjas keskmise kuumuse juures pidevalt segades tükeldatud või ja martsipan ning suhkur, kuni saad ühtlase segu. Kui segu kipub liialt mulisema, alanda kuumust. Võta pott tulelt ja lase mõni minut jahtuda, siis klopi vispli abil ükshaaval sisse munad ja sidruni- või apelsinikoor. Sega jahu küpsetuspulbriga ning sega taina hulka. Viimasena lisa tükeldatud rabarber ja sega läbi. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud u 24x24cm suurusesse küpsetusvormi ja küpseta 170 kraadises ahjus u 25-35 minutit, kuni tainas on tahenenud ja kuldpruun. Jahuta täielikult ja puista serveerimisel peale tuhksuhkrut. Soovi korral lisa koogitükile supilusikatäis apelsinimarmelaadiga segatud jogurtit.
2 kommentaari
Väga mõnus kook, valmistuskäik on ühtaegu lihtne ja põnev. Olen teinud nii originaalitruus versioonis kui ka palmisuhkrut kasutades karamellisema mekiga. Samuti olen sööjate eelistustest lähtuvalt kasutanud erinevaid jahusid – alati õnnestub. Aitäh jagamast!
Aitäh, Maarika, seda on nii tore kuulda! Alati on mul väike hirm, et ei tea, kas kõigil ikka samamoodi õnnestub, sest ahjud, arusaamad ja koostisained ikka natuke erinevad. Eriti tore, et ka erinevate jahudega õnnestub! Ilusat Jaani ja suured tänud heade sõnade eest!