Tuleb tunnistada, et korralikku seenelkäiku pole ma veel sel sügisel ette võtta jõudnud. Õnneks on neid aga isegi siin poolsaare padrikus küllaga ja teinekord on õnnestunud jooksuringilt mõni kaasa haarata. Iseenesest oleks seenejooks ka vast täitsa tore spordiala, kus auhindu jaguks mitmel rindel – kõige kiirem jooks, kõige rohkem seeni, kõige rohkem söögiseeni jne. Ja toit ei jää tegemata, isegi kui teab mis suurt saaki ei saa. Minu viis tatikut ja mõni kukeseen sattusid näiteks täitsa korraliku supi sisse.
Supp kui selline on vist üks minu lemmikumaid argiroogi üldse, sest see valmib üldjuhul minutitega ja suures osas iseenesest. Meil on peres oma stampsupid, mida söövad kõik ja mis olenemata keedupoti suurusest saavad otsa päeva-paariga. Kana-klimbisupp ja borš tunglevad siin edetabeli tipus vist juba päris pikka aega. Aga muidugi valmib ka selliseid, mida saab kas pidulikus üksinduses või salamisi väikeses ja valitud seltskonnas luristada, ise samal ajal pöialt hoides, et täna poleks see päev, mil lapsed avastavad, et püreesupp või tulivürtsikas aasiapärane on tegelikult ka päris hea.
Kruubid ja seened sobivad kokku igatahes suurepäraselt, sest kellele ei meeldiks näiteks kasvõi seeneorsoto. Tegelikult võib seda suppi siin valmistada ka veisepuljongiga, kuid ma isiklikult ei näe selleks suuremat põhjust – tõenäoliselt on juba paljud jõudnud arusaamisele, et kõhu saab pilgeni täis süüa ka laustaimsest toidust. Minul rändas seekord supi sisse Food Studio aedviljapuljong. Tavaliselt keedan oma puljongid ise, aga iga kord lihtsalt ei jõua. Asjatundjate poolt juba valmis vaaritatud poepuljong on seepärast minu arvates väärt lahendus. Et tegu on täiesti säilitusainetevaba kraamiga, mis kiiremal ajal mõnegi hakkimise, vahu koorimise, kurnamise ja potipesu kokku hoiab, siis usun, et sellest on lisaks minule abi veel päris paljudele, kes koduse toidu ja argikiire vahel valida ei soovi.
Niipalju veel, et siin all kirjas oleva supi valmimine võtab aega umbes pool tundi ja nipet-näpet peale, mis ongi ühe argisema toidu igati mõistlik ja keskmine valmimiskiirus. Kui kruupe eelnevalt leotada, saab hakkama aga ka vähemaga. Juba poolest tunnist soojemas vees leotamisest on abi, aga tund-paar leotatud või lausa hommikul likku pandud kruupidega on asi veelgi lihtsam. Seda aega saab siis kasutada juba muude tähtsate toimingute tarbeks, aga enne kasutamist tuleks leotatud kruubid kindlasti sõelal loputada.
Head isu ja toekat suppi!
KOOSTISOSAD
- 0,5 dl odrakruupe
- 200 g metsaseeni (kukeseened, puravikud vms)
- 1 suurem porgand
- 1 sellerivars
- 1 väiksem sibul
- 1 küüslauguküüs
- suur peotäis lehtkapsast
- 750 ml aedviljapuljongit (Food Stuudio)
- paar oksa värsket tüümiani
- pisut oliiviõli
JUHISED
Haki sibul, seller ja küüslauk ning viiluta porgand. Puhasta seened ja lõika vajadusel suupärasemateks tükkideks. Kui lehtkapsalehed on toekamat sorti, eemalda jämedamad rootsud ja rebi kapsas pisut väiksemateks tükkideks. Kuumuta potipõhjas sortsu õli sees seened ja köögiviljad koos tüümianiokstega paari minuti jooksul läbi. Lisa kruubid ja puljong ning kuumuta keskmisel kuumusel u pool tundi või kuni kruubid on pehmenenud, kuid punnivad hamba all veel õige pisut vastu.
Postituse koostööpartneriks on FS Goods
1 kommentaar
[…] Idee siit. […]