Topelt ei kärise nagu öeldakse. Ma pole küll päris kindel, kas seda ütlust toidu osas tegelikult ka rakendada saab, aga see selleks. Värviliseks marineeritud ja täidetud munad on aga kindlasti üks moodus, kuidas tekkinud munalaadungit praktilisel viisil ära kasutada. Ja muidugi ei pea neid valmistama ainult pühade ajal – täidetud munad on teatavasti sedasorti klassika, millel aja ega kohaga mingit pistmist pole.
Idee kurkumiga munade marineerimiseks leidsin sellest raamatust (lisaks toredatele toidumõtetele on selles ka väärt infot nii veinide kui nende toidu juurde sobitamise kohta ja üldse on see minu arvates üks viimase aja vahvamaid raamatuleide). Peedimahlaga olen mune ennegi värvinud, aga et äädikas aitab toonil intensiivsemalt levida, siis kasutasin lihtsalt marineeritud peetide vedelikku – peedid söön niisama ära või teen salatiks, nii et win-win, nagu öeldakse.
Kes täidetud munadega jantida ei jaksa, siis alati töötab ka keedumuna koos väikese lusikatäie hapukoore hakitud punase sibula, tilli ja kalamarjaga. Retsepti lõpus on aga loetelu võimalikest variantidest, mis nii täidetud kui lihtsalt värviliseks marineeritud muna puhul veel sobida võiksid. Ja olgu öeldud, et äädikas ja marinaad annavad ka munale endale kergelt maitset, mis teeb sellistest munadest eriti ägeda täidetud versiooni. Võib juhtuda, et traditsioonilembestel isikutel võib see algul pisut võõristust tekitada ning käima võib minna seesama tuttav plaat jutuga, kuidas ühte ÕIGET täidetud muna ikka tegema peaks, aga ole vaikselt ja jälgi mängu – KÕIK munad süüakse lõpuks ära!
Ilusaid pühi ja korralikku koksimist!
KOOSTISOSAD
- Peedipunased munad:
- 5 muna
- 2 ,5 dl marineeritud peedi vedelikku
- Täidis:
- 0,5 tl Dijoni sinepit
- 2 sl hapukoort
- Soola, pipart
- Kurkumikollased munad:
- 5 muna
- 2 dl vett
- 0,5 dl valge veini äädikat
- 1 tl kurkumit
- 1 tl meresoola
- Paar tera pipart
- 0,5 tl suhkrut
- 1 loorberileht
- Täidis:
- 0,5 avokaadot
- 0,5 -1 tl wasabit
- 1 sl majoneesi
- sorts sidrunimahla
- Soola, pipart
- Katteks: kalamarja, krevette, soolalõhe, heeringat, redist, marineeritud peeti, idusid, tilli, murulauku vms.
JUHISED
Pista alustuseks kõik toasoojad munad keevasse vette, alanda veidi temperatuuri ja lase 8 minutit muliseda. Jahuta külma veega ja koori. Või koori juba varem valmis keedetud munad (näiteks pühadest järele jäänud värvitud munad, mida on hoitud külmkapis, mitte mitmeid päevi toatemperatuuril dekoratiivelemendina).
Peedipunaste munade valmistamiseks pista munad purki või plastkarpi, kuhu nad keansti ära mahuvad ning vala peale marineeritud peetide vedelik. Võid asetada enne karbi või purgi sulgemist munadele kokku käkerdatud küpsetuspaberi, et munad ikka korralikult vedelikus püsiksid. Pane nõu külmikusse ja lase seista vähemalt paar tundi või üleöö. Mida kauem muna marinaadi saab, seda erksam saab ka värvitoon. Kuivata munad majapidamispaberiga ja poolita. Serveeri kas niisama koos hapukoore ja meelepärase kattega või valmista täidis. Selleks eemalda munakollased ja saumikserda need koos ülejäänud komponentidega ühtlaseks. Tõsta munavalge sisse tagasi või kasuta selleks tordipritsi. Kata meelepärase lisandiga.
Kurkumikollaste munade valmistamiseks lase vesi, äädikas, pipraterad, sool, suhkur, kurkum ja loorber väiksemas potis korraks keema. Jahuta vedelik ja käitu sellega samamoodi nagu tegid peedivedeliku ja keedumunadega eelmises lõigus. Üldse on kogu toiming täpselt sama. Täidise valmistamiseks kasuta jälle saumikserit ning retseptis nimetatud komponente koos munakollastega. Avokaadot sisaldava täidise puhul valmista see aga vahetult enne serveerimist, sest roheline toon kipub avokaadole omasel kombel pikema seismise juures kaduma.