Millegipärast on marju, mis koduaedades põõsa looka rebivad, aga turult pead neid tikutulega otsima. Tikker tundub olevat igatahes üks nendest. Ei tea, kas see on tingitud okkalisest mainest või sellest, et Läti maasikas ja Ungari ploom võtavad lihtsalt kogu ruumi letil ära. Eks tikriaeg ole ka muidugi omadega otsakorral, mis sest, et meil need veel enamalt jaolt korjamata. Kellel seda haruldast marja juhtumisi samuti veel küllaga käes, saab valmistada tikrikreemi ning nautida seda näiteks beseerulli või mõne muu meelepärase magustoiduga.
Retseptist endast natuke ka. Võib tunduda küll, et munakollaseid läheb kreemi sisse kole palju, aga see on siinse retsepti puhul puhtpraktiline käik, et ära kasutada beseest järele jäänud materjali. Kasutada võiks kindlasti hapukamat tikrisorti ja mulle endale meeldib just see tumedamate tikritega variant, sest nii jääb värvus ka kena ja erk. Kui happesust tikrites vajaka jääb, võib lisada veidi sidruni- või laimimahla. Kreemi jääb tõenäoliselt ka järele ja see säilib külmikus steriliseeritud kinnises purgis nädalajagu. Kui niisama purki pistmiseks tikrikreemi teha, võib sama koguse puhul võtta kasutusele ka hoopis kolm tervet muna koos munavalgega ja need eelnevalt kergelt lahti kloppida. Kellele rull ise marjavaene tundub, siis hästi sobivad kreemile lisaks ka nii mustikad, vaarikad kui mustsõstrad. Lao need lihtsalt täidisele enne koogi rulli keeramist.
Toredat saabuvat nädalavahetust ja head seene- ning mustikaõnne! Kuulsin jutte, et Hiiumaal pidavat viimased praegu eriti pirakad olema.
KOOSTISOSAD
- Besee:
- 7 toasooja munavalget
- 380 g ekstrapeent suhkrut (Dansukker)
- 2 sl maisitärklist
- 1 sl sidrunimahla
- peotäis mandlilaaste
- Tikrikreem:
- 350 g tikreid
- 7 munakollast
- 2 dl suhkrut
- 100 g võid
- Lisaks:
- 2 dl vahukoort 35%
- 200 g toasooja maitsestamata toorjuustu
- 2 sl tuhksuhkrut (Dansukker)
- 1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
- Peotäis tikreid ja veidi tuhksuhkrut peale puistamiseks
JUHISED
Alustuseks valmista tikrikreem. Selleks vala tikrid väiksemasse potti, lisa u 0,5 dl vett ja keeda kaane all ca 5 minutit, kuni tikrid on pisut pehmenenud. Püreesta saumikseriga ja suru läbi sõela. Eralda munakollased valgetest (tee seda hoolikalt, nii et kõik muvalged jääksid kollastest puutumata) ja sega väiksemas metallkausis suhkruga. Lisa vähehaaval segades veidi jahtunud tikrisegu ja tükeldatud või. Kuumuta segu vesivannil. Selleks vali pott, mille kohale kauss kõige paremini sobitub ja vala potti paari-kolme sentimeetri jagu vett. Tõsta kauss poti kohale ja kuumuta kesmisel kuumusel puulusikaga segades, kuni tikrisegu pakseneb. See võtab aega umbes 7-8 minutit. Vala tikrikreem läbi sõela purkidesse ja jahuta.
Besee valmistamiseks vahusta toasoojad munavalged pehmete tippudeni, seejärel asu järk järgult, samal ajal vahustades suhkrut lisama. Vahusta u 7-10 minutit, kuni munavalgesegu on paks ja läikiv ning kahe sõrme vahel ei ole tunda suhkruterasid. Lisa sidunimahl ja sõelu juurde tärklis ning vahusta madalamal kiirusel korraks veel, aga ainult niipalju, et tärklis seguneks. Kata ca 30×40 cm suurune küpsetusplaat kergelt õliga ja suru sellele küpsetuspaber. Kata plaat võimalikult ühtlaselt munavalgeseguga, puista peale mandlilaastud ja küpseta 170-kraadises ahjus (alt ja ülalt kuumusega) u 20 minutit, kuni besee on pealt krõbe ja mandlilaastud kuldse jumega. Tõsta ahjust ja lase mõni minut plaadil jahtuda, seejärel kummuta lauale asetatud ja tuhksuhkruga ülepuistatud teisele küpsetuspaberile. Eemalda ettevaatlikult paber ja lase beseel jahtuda.
Vahusta toorjuust, vahukoor ja suhkrud paksemaks vahuks ja sega kergelt u 1 dl jahtunud tikrikreemiga. Kata saadud seguga besee ja rulli võimalikult tihedalt kokku. Aseta kuni serveerimiseni külmkappi. Võid rullida besee koos täidisega ka sama küpsetuspaberi sisse, millele ta kummutasid ja hoida kuni järgmise päevani külmkapis. Serveerimisel puista koogile tuhksuhkrut ja kaunista soovi korral tikrite ja piparmündilehtede ja –õitega. Lõika viilud, tõsta neile veel tikrikreemi ning puhastatud ja poolitatud värskeid tikreid ja serveeri.
*Retsept valmis koostöös Dansukkeri ja D-kokaraamatuga