Kana-klimbisupp on vist üks kodusemaid toite üldse. Just selline, mida on mõnus diivanile kerra tõmbunult kausist lusikaga lürpida ja Netflixist näiteks Kastanimeest vaadata, et julgem ja turvalisem tunne oleks. Laua taga istudes maitseb mõistagi samuti hea.
Supp ise on lihtne ja ilma viguriteta, aga klimpide sisse pistan alati vähem või rohkem riivitud parmesani, mis annab neile veidi rohkem maitsesügavust ja hakitud peterselli, mis samuti maitsele ega välimusele paha tee.
Kanapuljongiga on mul üsna koduselt praktilised suhted ja selle keedan valmis tavaliselt siis, kui eelmisel päeval on ahjukana söödud. Muidugi saab ägeda puljongi selleks spetsiaalselt soetatud kanatükke kergelt pruunistades ja keetes, kuid ise eelistan võtta viimast jääkidest, sest ka sealt saab argieineks täiesti piisavas koguses maitset kätte. Potti läheb kanakere ja selle jäänud lihariismed. Harilikult jääb nii paarisaja grammi jagu täiesti korralikku ja kasutatavat kanaliha ka peale söömaaega järele – selle hakin ja tõstan kõrvale, et pärast supi sisse poetada. Kui on rohkem üle jäänud, siis läheb potti ka see, sest nii saab puljong veelgi maitset juurde. Kanarümbale lähevad kaaslasteks lohakalt hakitud koorimata sibul, porgand, sellerivars ja lisaks paar küüslauguküünt. Peale läheb niipalju vett, et kogu kupatus oleks kaetud. Lasen keema tõusta ja siis edasi vaikselt vähese kuumuse juures mulksuda, kuni puljongimaitse juures. Umbes paari tunniga saab hakkama, aga kui kiiret pole, võib pott ka kasvõi kaks või kolm korda nii kaua tulel olla. Kui vett väheks kipub jääma, siis lisa seda veidi. Nii pool tundi enne keetmise lõpetamist soovi korral loorber ja sool, pipar sisse, aga maitsestada võib ka juba järgmist toitu tehes, eriti kui veel täpselt ei tea, millisest maailmanurgast see pärit võiks olla. Korralik kurnamine läbi tiheda sõela veel jäänud ja valmis ongi. Õnneks saab aga korralikku kanapuljongit tänapäeval ka poest, kuid siis võiks valida ikka selle õige, mitte kuubikuriiuli kraami.
Niisiis, supile! Praeguste sombuste ilmadega on kas see või ükskõik milline muu soojendav supp sama hea kui veel üks kampsun.
KOOSTISOSAD
- 1,5 l kanapuljongit
- 2-3 porgandit
- 3 kartulit
- 1 dl külmutatud herneid
- 200 g keedetud või küpsetatud kanaliha, nahata
- Hakitud rohelist sibulat, peterselli ja tilli
- soola, pipart
- Klimbid ürtide ja parmesaniga:
- 70 g / u 4 kuhjaga supilusikatäit jahu
- 3 sl riivitud parmesani
- 1 muna
- 20 g toasooja pehmet võid
- 0,5 -0,75 dl kanapuljongit
- 3 sl hakitud peterselli
- soola näpuotsaga
JUHISED
Klimpide valmistamiseks sega kõik koostisained kokku ja klopi, kuni tainas kausi külgedelt lahti hakkab kiskuma. Konsistents ei tohiks olla ei liiga paks ega liiga vedel vaid midagi nende kahe vahepealset. Lase tainal seista, kuni suppi valmistad – nii paisub pisut jahu ja maitsed saavad veidi sõbruneda. Supi valmistamiseks kuumuta puljong, lisa kooritud ja viilutatud porgandid ja keeda u 5 minutit, siis lisa kartul ja keeda veel sama kaua. Nüüd asu klimpe supi sisse lükkama. Selleks võta ühele teelusikale klimbitainas ja lükka see teise abil supi sisse. Võid soovi korral ühelt teelusikalt teisele lükates klimpe veidi korrapärasemaks vormida, aga arvesta, et kuumas vedelikus paisuvad need kindlasti veidi. Oota, kuni kõik klimbid on pinnale tõusnud, lisa hakitud kanaliha ja herned ning keeda veel 3-4 minutit. Lisa hakitud ürdid, tõsta pott tulelt ja kata kaanega ning lase umbes 5 minutit “tõmmata”. Vajadusel maitsesta soola-pipraga ja valmis ongi.