Et ka blogiaastat tuleks ilmselt alustada samuti tervisesõbraliku noodiga, siis palun väga – pudrusmuuti! Olgu kohe alustuseks öeldud, et see ei ole pudrust tehtud smuuti! Küll aga meenutab ta ehk olemuselt ja valmistusviisilt veidi toorputru, mida samamoodi juba eelmisel õhtul külmikusse pista saab. Smuutit on siin klaasis aga kindlasti rohkem kui putru. Tegin seda usinasti juba õunahooajal ja et kodumaiseid õunu poes veel jagub, siis nii korra nädalas teen siiani. Täitsa omal kohal on see söök-jook aga hommikustes olukordades, kus smuutist jääb väheks aga puder nagu ka ei tundu see õige asi.
Mõni väike soovitus, mis võib-olla on abiks. Õuna ei ole tarvis koorida ega ka südamikust puhastada (juhul kui tegu pole muidugi mõne kodanik õunaussi koduga). Blender suristab kõik ühtlaseks ja kiudained saab siis klaasi samuti rohkem. Ja veel – kaerahelveste leotamine ON vajalik. Väga täpselt tean, sest olen üritanud sellest ajamahukast osast igal võimalusel kõrvale hiilida. Eriti kui alles hommikul on pudrusmuuti mõte koitma löönud. Aga leotades saad esiteks jahedama joogi (sest kaerahelves saabub külmikust) ja teiseks kipub pakist otse blenderisse kallatud helves smuutile karedust lisama, mis pole suus teab mis tore tunne. Hädapärast on tunnike leotamist ka sobiv, aga üleöö külmikus ligunemist annab minu meelest parima tulemuse.
Maitsestust saad kohandada mõistagi endale sobivamaks. Olen ise maapähklivõi asemel kasutanud näiteks ka tahiinit (seesamiseemnepasta), mis on samuti täitsa maitsev. Ja nagu fotolt ka näha, on kaneeliga mul isiklikult võib-olla liiga soojad suhted – seda võib vähem ka lisada. Ja mandlipiima asemel sobib ka iga teine taimne piima moodi jook. Hariliku piimaga ei ole proovinud, aga on ilmselt ka tehtav.
KOOSTISOSAD
- 1 dl täistera kaerahelbeid
- 2 dl mandlipiima
- 1 väiksem banaan
- 1 keskmise suurusega õun
- 2-3 sl külmutatud astelpajumarju
- 1 tl maapähklivõid
- 1 tl jahvatatud kaneeli
JUHISED
Pane eelmisel õhtul kaerahelbed mandlipiimaga külmkappi likku. Viiluta banaan ja pista samuti eelmisel õhtul sügavkülma. Hommikul vala kaerahelbed koos vedelikuga blenderisse, lisa külmutatud banaan, astelpajumarjad ja kergelt tükeldatud, aga koorimata ja puhastamata õun (välja arvatud õunasaba muidugi, selle võiks eemaldada) ning maapählivõi ja pool kaneelikogusest. Surista pikalt, kuni saad ühtlase konsistentsi ja lisa vahepeal vett või veel mandlipiima, kui tarvis. Vala klaasidesse ja puista peale ülejäänud kaneel. Valmis ongi!