Eton messi peetakse vist pigem maasikahooaja magustoiduks, kuid eks segadus võib koosneda ju erinevatest asjadest. Õunapüree ja vahukoor on minu meelest alati võrratu kombo ja kui sellele liita krõbe besee, siis läheb asi ju veelgi paremaks. Mina lisan vahukoorele ka veidi paksemat jogurtit – nii saab see juurde veidi kergust ja hapukust, aga on muidugi hea ka ainult vahukoorega valmistatult.
Retsept koosneb kolmest osast ja võib tunduda paraja pusimisena, kuid pigem saab muude toimetuste kõrvalt valmis, sest kõige rohkem aega võtab püree jahtumine ning beseede ahjus istumine. Võid aga seda võtta ka kui ette tehtavat mugavusmagustoitu. Püree võib näiteks ka steriliseeritud purki pista (või purkidesse, kui veidi rohkem õunu ära kasutamist vajab) ja jahedasse oma aega ootama jätta ning ka beseed võib valmis teha kas või nädal varem ja neid lihtsalt õhukindlas karbis säilitada. Kui serveerimiseks läheb, siis polegi väga palju muud teha kui koor vahtu ajada ja kogu kraam kaussidesse kokku tõsta.
Ja Eton messi saab muide alati valmistada katki kukkunud pavlovast, sest mõne versiooni kohaselt just nii see magustoit tekkiski. Pealegi on minu meelest tore mõelda, et selle kuulsa segaduse tekitamisel on oma osa ka ühel lustakal Labradoril.
KOOSTISOSAD
- Õunapüree:
- 1 kg õunu (u 600 g kooritult ja puhastatuna)
- 1 sidrun
- 1 tl vanillisuhkrut (nt.Dansukker)
- 1,5 dl suhkrut
- Beseed:
- 2 munavalget
- 70 g suhkrut
- 50 g tuhksuhkrut
- 1,5 tl maisitärklist
- Kreem:
- 2 dl vahukoort
- 2 dl Kreeka jogurtit
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1-2 tl tuhksuhkrut
JUHISED
Koori, puhasta ja tükelda õunad. Kuumuta koos sidrunimahla ja riivitud sidrunikoorega segatult potis kaane all u 10-15 minutit või kuni õunatükid on pehmed. Püreesta saumikseri abil, lisa suhkur ja vanillisuhkur ja kuumuta veel 10 minutit. Lase jahtuda või tõsta steriliseeritud purkidesse jahedasse kohta õigemat aega ootama.
Beseede valmistamiseks vahusta toasoojad munavalged u 5 minuti jooksul kuni pehmete tippude tekkimiseni, lisa edasi vahustades väehaaval harilik suhkur ja vahusta selle lõppedes veel 5 minutit, kuni vaht on tugev ja läikiv. Sega tuhksuhkur tärklisega ja sega kergelt vahustades ühtlaselt segusse. Kuumuta Tõsta kahe supilusika abil ahjuplaadile u 12 kuhjakest ja alanda ahju panemisel temperatuur 100-kraadini. Küpseta u 50 minutit ja lase beseedel ahjus veel vähemalt 30 minutit jahtuda või jätagi need ahju kuni täieliku jahtumiseni. Kasuta kohe või tõsta õhukindlalt suletud karpi kuni nädalaks magustoiduaega ootama.
Vahusta koor vanilli- ja tuhksuhkruga ning sega jogurtiga.
Serveerimisel jaga kaussidesse vaheldumisi hapukat õunapüreed, kergelt näppude vahel purustatud beseetükke ja vahukoore-jogurtisegu. Kaunista viimasena püreeviirude ja beseega ning serveeri.
*Retsept valmis koostöös d-kokaraamatuga