Tundub, et punased apelsinid pole poest veel kuhugi kadunud ja seni kuni rabarber veel sirgub, saab neist teha näiteks seda toorjuustukooki. Muidugi sobib siia samamoodi ka harilik mahlaapelsin.
Kook valmib tegelikult väga lihtsalt, aga peab külmkapis lihtsalt veidi tarretuma. Nii et kui hommikul on koostisained käepärast, saab õhtul seda juba näiteks külalistega jagada. Jogurt teeb koogi õhulisemaks ja värskemaks kui vahukoor, mida harilikult seda tüüpi magustoidu puhul kasutatakse. Küll aga soovitaks täidise sisse panna ikka seda 10%-list paksemat Kreeka jogurtit, mitte selle lahjemat või vedelamat asendust. Veel võiks želatiini kasutades lasta sellel korralikult pehmeneda, sest siis on teda lihtsam käsitleda ja minu meelest allub ta tarretumiskorraldustele samuti paremini. Viis minutit peaks olema piisav aeg. Kooki kattev tarretisekiht valmib eriti lihtsalt tarretisesuhkruga. Piimatoodetega koos seda kasutada ei saa, aga kõik mahlapõhised tarretised saab nii kokku segada küll vaid mõne minuti jooksul. Ja ei ole see midagi lihtsalt tühipaljas reklaamijutt vaid tegelikult ka väga mugav kasutada.
Olgu siia otsa siis ka kohe öeldud, et kook valmis koostöös D-kokaraamatuga. Kui sa pole sinna veel sattunud, siis see leht ongi pungil Dansukkeri suhkrutega valmistatud soolasest ja magusast ning retsepide autoriteks ongi valdavalt erinevad toiduentusiastid ja kokad. Siinse apelsinidega jogurti-toorjuustukoogi leiab sellelt lehelt samuti.
KOOSTISOSAD
- Põhi:
- 150 g kaeraküpsiseid
- 50 g võid
- Täidis:
- 400 g toasooja toorjuustu
- 400 g Kreeka jogurtit 10%
- 1 dl suhkrut
- 2 tl Dansukkeri vanillisuhkrut
- 5 želatiinilehte
- 2 veriapelsini mahl
- 1 veriapelsini riivitud koor
- ¼ tl jahvatatud kardemoni
- Kate:
- 3 veriapelsini mahl (1 dl)
- 0,5 dl Dansukkeri tarretisesuhkrut
- 2-3 veriapelsini
JUHISED
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Määri 20 cm läbimõõduga lahti käiv koogivorm kergelt õliga ja vooderda küpsetuspaberiga selle põhi. Lõika sobiva suurusega ribad ja kinnita need ka koogivormi siseküljele. Suru küpsise-võisegu võimalikult ühtlaselt koogivormi põhjale ja pane külmikusse tahenema, kuni täidist valmistad. Täidise valmistamiseks pane želatiinilehed külma vette 5 minutiks paisuma. Vahusta toasoe toorjuust ja jogurt suhkrutega ning lisa segades riivitud apelsinikoor ja kardemon. Pressi apelsinidest mahl, kalla väiksemasse potti, kuumuta keemiseni ja võta pliidilt. Pigista želatiinilehed kuivemaks, tõsta kuuma mahla sisse ning sega, kuni need on sulanud. Võta paar supilusikatäit toorjuustusegu ja sega potis oleva mahlaga kiirelt läbi, et temperatuure ühtlustada ning seejärel kalla potisisu toorjuustusegu hulka, samal ajal nõrgal kiirusel vahustades või lihtsalt hoolikalt segades. Kalla saadud segu koogivormi ja tasanda. Tõsta külmikusse vähemalt 4-5 tunniks tarduma. Katte valmistamiseks lõika paarilt apelsinilt koor maha ja lõika sektorite vahelt viljaliha välja. Tee seda kausi kohal, et saaksid apelsinist välja nirisevat mahla ka tarretises kasutada. Soovi korral lõika üks Pressi apelsinidest 1 dl jahu mahla, kuumuta see koos tarretisesuhkruga, kuni viimane on sulanud. Tõsta apelsinitükid koogile ja soovi korral lisa ka üks väiksemateks sektoriteks lõigatud terve apelsin. Kalla tarretisesegu ühtlaselt koogile ja lase enne sööma hakkamist veel umbes tunnikese jooksul külmikus täielikult tarduda.