Kui siin juba retrolainel seilamiseks on läinud, siis ei saa muidugi üle ega ümber saiavormist. On pereliikmeid, kes nõuavad seda viimasel ajal rohkem kui mõistlik oleks ja õnneks või kahjuks pole valmistamine teab mis keeruline ning rabarbreid jagub samuti.
Seda retsepti võib südamerahuga ka lihtsamaks teha ning kasutada saia, mida kapis või leivakastis parasjagu on ning kui mandlilaastud või –piim parasjagu puudu, saab esimese rahuliku südamega ära jätta ja viimase tavalise piimaga asendada. Samuti ei ole ilmtingimata mune vahustada – piisab ka korralikust läbikloppimisest. Brioche ja vahustatud muna lisavad aga veidi kohevust ja tasuvad ehk siis näiteks mõnel järgmisel korral proovimist. Kergelt pruunistatud pähkline sulavõi annab minu meelest küll aga igati toreda maitselisa ja kui see valada munasegusse, pääsed igale saiale eraldi või määrimisest, mis, olgem ausad, võib päris tüütu olla.
Tegusat pühapäeva ja palju rabarbrit!
KOOSTISOSAD
- 300 g rabarberit
- 1,75 dl suhkrut
- 300 g saiaviile (näiteks brioche)
- 2 muna
- 50 g võid + veidi vormi määrimiseks
- 1 tl vanillisuhkrut
- ¼ tl meresoola
- 2 dl magustamata mandlipiima või harilikku piima
- Väike peotäis mandlilaaste
- 1 tl tuhksuhkrut
- Serveerimiseks mandlipiima või piima
JUHISED
Viiluta koorimata rabarbrivarred ja sega potis 1 dl suhkruga. Kuumuta vaiksel tulel segades, kuni rabarberitest hakkab vedelikku eralduma. Seejärel keeda rabarber u 7-10 minuti jooksul pehmeks. Kuumuta võid, kuni see on kergelt pruunikas ja lõhnab mõnusalt ning pähkliselt. Vahusta munad järele jäänud suhkru, vanillisuhkru ja soolaga tugevaks vahuks, sega sekka või ja mandlipiim. Poolita saiaviilud ja lao pooled nendest üksteise kõrvale tihedalt 20×30 cm suuruse vormi põhjale. Kata saiad rabarbriseguga, aga jäta ¼ segust ka vormi katte jaoks. Tõsta peale ülejäänud saiaviilupoolikud ja vala kõik üle muna-piimaseguga. Tripsuta peale veel veidi rabarbrikastet ja puista üle mandlilaastude ja tuhkruhkruga. Küpseta 180-kraadises ahjus u 25 minutit, kuni saiavorm on kena kuldpruun. Serveeri soojalt või külmalt koos piimaga.
*Retsept on ilmunud ka Dansukkeri D-kokaraamatus