Uus aasta on hooga alanud ja särtsakas kausismuuti sobib siia küllaltki ühetoonilisse jaanuarikuusse minu meelest väga hästi. See on üks mu praegusest kahest lemmiksmuutist, mida peale hommikust jooksuringi teha armastan, sest kui kere on liikumisega soojaks köetud, siis tundub isegi külma ilmaga jahedamat sorti lonks mõnus.
Kaussi võib valada muidugi igasuguse konsistentsiga smuutit, aga enamasti on mõistlik seda teha just paksema jäätiselaadse kannutäiega, mida ongi mugavam lusikaga süüa. Kui vedeliku lisamisega tähelepanelik olla ja kasutada rohkelt külmutatud kraami, siis umbes-täpselt midagi sellist juhtubki. Minu väärikas eas Philip (mõned tähed on masinalt lihtsalt aastatega maha puhastatud) võib näiteks tahta vahepeal veidi hingetõmbepausi, mille vältel ma segu lusikaga veidi surkida saan, aga hea tahtmise juures saab ka pensionieelikust blenderiga siin hakkama.
Tahiini ehk seesamiseemnetest valmistatud pasta annab sellele smuutile minu meelest väga mõnusa kreemja konsistentsi ja veidike halvaad meenutava maitse, mis toorkakaoga hästi kokku kõlab. Kaneeli võib ka välja jätta, aga talvisel ajal meeldib mulle seda millegipärast igale poole toppida, pealegi on kaneelil minu meelest üks üpris tore omadus maitsemeeltega trikitada ja toidust veidi magusam mulje jätta kui see päriselt võib-olla on. Lehtkapsas võib komplektis ka ehk kummaline tunduda, aga kasutegurit ja kiudaineid see siia lisab ja tegelikult maitses segama ei jää. Mul on pakk lehtkapsast viimasel ajal alati sügavkülmas ja pole vist ühtegi smuutit, kuhu ma seda sisse ei puistaks.
Toredat lumist pühapäeva! Ja kui külm ikka korralikult näpistab, siis kulub selle toidu asemel ilmselt ära hoopis üks tass kuuma kakaod. Kaneeliga näiteks! 🙂
KOOSTISOSAD
- 1 külmutatud banaan
- 100 g külmutatud kirsse
- 50 g külmutatud musti sõstraid
- paar lehtkapsalehte
- 1 sl tahiinit
- 1 sl (toor)kakaod
- 1/4 tl kaneeli
- 2 dl mandlipiima
- Katteks: näiteks külmutatud musti sõstraid, musti seesamiseemneid, kakaonibse, peedipulbrit vms
JUHISED
Eemalda lehtkapsalt tugevad rootsud, rebi lehed väiksemateks tükkideks ja tõsta blenderisse. Lisa ülejäänud komponendid ja töötle ühtlaseks massiks. Vala kaussi ja lisa katteks meelepäraseid lisandeid.