Saan aru, et sirmikutega on võimalik kohtuda praegu nii tavapärastes kui tavapäratutes kohtades. Mõnel õnnelikul sirguvad need lausa lillepeenras, mulle sattus aga üks merevaadet imetlev hiiglane teele hommikusel jooksuringil. Jooksmisest ei tulnud peale seene leidmist muidugi enam midagi välja, sest see oli tarvis ju kuidagi koju tassida. Täpselt mu kõige suurema panni mõõtu isend – ehk siis kübara läbimõõt 28 cm!
Kui sa sirmikutega tuttav pole, siis vaata enne korjama asumist näiteks siia. Mõned neist võivad olla eksitava välimusega ja ka mittesöödavad, kuid kui ükskord juba õige seene tuvastanud oled, siis edaspidi ei tohiks sellega enam ka raskusi olla.
Hiigelseenest tegin ühe enda arvates päris toreda šnitsli, mille retsept siin kirjas ka. Et suvikõrvitsaid siiani peenras jagub, tegin juurde ka ühe mahedamat tüüpi kreemja hummuse ning hapukat särtsu lisavad siin tomatid. Võib aga süüa täpselt nii nagu endale meeldib. Lihtsalt sidrunimahlasortsuga, kurgi-hapukooresalatiga vms. Võib-olla aga mitte väga tugevamaitselise lisandiga, et seen ise maitsena päris kaduma ei läheks. Šnitsel ise valmis aga pankoga, nagu üks hea šnitsel ikka. Kõige suuremaks peavaluks oli leida sobiva suurusega anum, kuhu seen munasegus kümblema mahuks. Muus osas aga õnneks kõik lihtne.
KOOSTISOSAD
- 1 suur sirmik või paar-kolm väiksemat
- 2-3 muna
- u 50-60 g pankot
- soola-pipart
- võid ja oliiviõli praadimiseks
- Suvikõrvitsahummus:
- 200 g suvikõrvitsat
- 200 g keedetud või konserveeritud kikerherneid
- 0,5 küüslauguküünt
- 2-3 sl sidrunimahla
- 1 sl tahiinit
- 3 sl väärisoliiviõli
- 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
- soola-pipart
- Lisaks:
- tomateid, peterselli, murulauku
JUHISED
Suvikõrvitsahummuse valmistamiseks:
- Kuumuta ahi grillfunktsioonil 220 kraadini. Lõika suvikõrvits u 1 cm paksusteks ratasteks ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta soolaga ja nirista peale veidi oliiviõli. Küpseta u 10-15 minutit, kuni suvikõrvits on pehme ja kuldpruunide küpsemismärkidega varustatud. Lase jahtuda.
- Riivi küüslauk ja saumikserda koos loputatud ja nõrutatud kikerherneste, suvikõrvitsa ja ülejäänud hummuse komponentidega ühtlaseks. Lisa vett, et saada ühtlasemat ja kreemjamat segu (u0,5-1 dl jagu)
Tomatisalati valmistamiseks:
- Tükelda tomatid ja maitsesta soola-pipra ning hakitud ürtidega. Soovi korral lisa ka väike sorts veiniäädikat.
Sirmiku valmistamiseks:
- Klopi munad soola-pipraga lahti ja kalla seenekübarat mahutavasse nõusse. Kalla eraldi taldrikule ka panko
- Eemalda seenelt jalg ja puhasta seenekübar vajadusel pintsliga.
- Keera seent munasegus, nii et see saaks korralikult kaetud. Järgmisena keeruta seenekübar läbi pankost.
- Kuumuta paraja suurusega pann, lisa killuke võid ja õli nii, et pannipõhi oleks julgelt kaetud. Prae seent keskmisest veidi krapsakama kuumuse juures mõlemalt poolt paar-kolm minutit, kuni kuldpruun.
Serveeri koos suvikõrvitsahummuse ja tomatiseguga või söö niisamuti ja pigista peale näiteks veidi sidrunimahla.