Kikerherned ehk garbanzo oad on pärit põuasest Edela-Aasiast. Ladinakeelne nimetus cicer arietinum peidab endas kahte huvitavat fakti. Nimelt olevat nime esimene pool cicer antud sellele oale lausa Cicero enda poolt ja teine sõna arietinum, tähendus on “oinalaadne”. Viimane tuleb ilmselt sellest, et hea fantaasia korral meenutab oa kuju keerdus sarvedega oina pead. Märkimisväärne on veel see, et kasulikke õlisid sisaldab kikerhernes tunduvalt rohkem ku teised oad, 5% kogukaalust. Ülejäänud ubadel küündib see protsent kuni kaheni. Nii et igati huvitav uba, mis on lisaks veel tervislik ja maitsev ka, sest miks muidu on see palavalt armastatud veel Vahemeremaades, Lähis-Idas ja levinud üle terve maailma.
Päris palav on ka järgnev roog, seda saab reguleerida tšillipipra kogust varieerides. Üks seemnetest puhastatud punane tšilli on minu arvates sellise koguse jaoks paras, siis saab aimu ka muudest maitsetetest, mida roog sisaldab. Kes väga vürtsikat ei soovi, paneb pool või veel vähem. Ja ole ettevaatlik väikeste ümmarguste “Spicy Planet” sordi tšillidega, mis kaubandusvõrgus liikvel, need on pealtnäha malbed, aga tegelikult ühed parajad põrgulised.
Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, siis pese need, leota mõned tunnid ja seejärel keeda ca tunnike või niipalju nagu info pakil lubab. Sool lisa alles umbes kümme minutit enne keetmise lõppu.
See roog sobib hästi lisandiks indiapärasele menüüle või siis kergeks eineks. Kogusest jätkub 4-le, valmistamine võtab aega umbes 15-20 minutit.
Vaja läheb:
paar spl õli praadimiseks
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 punane tšilli, eemaldatud seemnetega ja hakitud
1 nelk
1 väike kaneelikoor
1 loorberileht
1 sibul, hakitud
1/2 tl kurkumi
2 küüslauguküünt, hakitud
400g kikerherneid (kas konserv või keedetud kuivatatud oad)
1 tl paprikapulbrit
1 tl jahvatatud koriandriseemneid
2 väikest tomatit, hakitud
(hakitud värsket koriandrit)
soola, pipart
Kuumuta õli keskmisel tugevusel, lisa hakitud tšilli, sibul, vürtsköömned, nelk, kaneel, kurkum ja loorber. Lisaks natuke soola.Kuumuta segades paar minutit, siis lisa küüslauk. Lase sibulal pehmeneda, see võtab aega veel ca 5 minutit. Sega vahepeal ka.
Lisa kikerherned, paprika, must pipar ja jahvatatud koriandriseemned. Sega korralikult, et maitsed ühtlaselt jaguneksid.
Lisa tomatid ja sorts vett. Prae keskmisel kuumusel kuni tomatid on pehmed ja kaste paksenenud.
Soovi korral puista peale hakitud värsket koriandrit, aga ole enne kindel, et see sulle ka maitseb.
Retsept: Good Food, veebruar 2011
2 kommentaari
Heippa, minu silmanägemine on säärane, et oma blogrollist tulin seda lugu lugema uudishimuga, et miks su kikerherned siis KATKISED on. Ja jõudsin siis KARRISTE k-hernesteni.
Aga roog on broo, ma teen absoluutselt analoogset päris tihti, aga lisan sinna ka teravat chorizot, mis pannil krõbedaks praetud. No ja muidugi korralikult koriandrit.
Kaunis, Britt!
Liina, mina kaalun nüüdsest tõsiselt vigaste pealkirjade tahtlikku tekitamist, sest see chorizoga versioon läheb mul raudselt käiku. Aitäh! (Ma ei tea, mis põhjusel mu sõnavabadust piiratakse,aga millegipärast ei lase isiklik blogi mul endal siin sõna võtta.)