Kuigi kirjade järgi on suvi juba saabunud, tuleb siinses kliimas aeg-ajalt ikka sompus ilmadega leppida. Omajagu on selles ehk ka toredat, näiteks saab toad korda ja läbi akna vaadata, kuidas peenral vihma käes suvikõrvits iga minutiga üha uhkemalt laiutama kipub. Samuti ei kehti selliste ilmade puhul suvised kirjutamata toitumisreeglid, mis isud vaikimisi rohelise ja krõmpsuva poole suunavad – üks soe, kergelt vürtsikas ja kastmene roog on siin täiesti omal kohal.
Kana Tikka Masala sobib aknal krõbistava vihmaga täidetud päeva minu arvates päris hästi ning valmib ka üsna mõistliku ajakuluga. Toit, mille päritolu on maailmas üsna palju vaidlusi tekitanud on näiteks Inglismaal nõnda populaarne, et aastaid lausa brittide lemmiktoitude edetabelit juhtis. Kas tegu on Indiast, Pakistanist või Glasgow’st pärit toiduga on segane siiani, kuid vahel vist ei olegi nende asjadega pead murda tarvis, piisab sellest, kui heast toidust lihtsalt rõõmu tunda.
Mulle meeldib kasutada siin toidus hoopis kana kintsuliha, seda nii maitse kui riskivabama küpsetamise pärast, kuna üleküpsenud kana rinnaliha ei kõlba üldjuhul kuhugi. Samuti võib soovi korral tükid jätta pisut suuremad ja pannil praadimise asemel hoopis grillil küpsetada – see annab originaalis indiapärases tandooriahjus küpsetatavale roale sobivalt suitsust mekki lisaks. Garam masala maitsesegu, mida siin toidus hea kasutada on (tõlkes tähendabki “vürtside segu”), leidub hea maitseainevalikuga kauplustes küll, kuid põhimõtteliselt on tegu seguga koriandriseemnetest, vürtsköömnest, mustast piprast, kardemonist ja kaneelist.Vahel lisatakse ka fenkoliseemneid ja/või nelki ja muskaatpähklit.Üks võimalus selle maitseaine kokkusegamiseks on näiteks siin.
KANA TIKKA MASALA
(neljale)
u 500g nahata kana kintsuliha
tikka marinaad:
200g jogurtit
3 küüslauguküünt
u 2cm jupp ingverit, riivitud
1 tl garam masala maitseainet
0,5tl kurkumit
peotäis koriandrilehti
1 laimi mahl ja pisut riivitud koort
soola
masala kaste:
paar spl õli praadimiseks
250g tomateid, hakitud
1 sibul, hakitud
1sl tomatipüreed
5 küüslauguküünt, kooritud ja hakitud
1 punane tšillipiprakaun (võid kasutada ka rohelist. Mõlemal juhul seemned eemaldatud, kui soovid mahedamat rooga ja vastupidi)
2 cm jupp ingverit, riivitud
pisut suhkrut või mett
tubli sorts sidrunimahla
0,5 tl kurkumit
0,5 tl suitsutatud paprikapulbrit
1 tl jahvatatatud või uhmris peenestatud vürtsköömneid
1tl jahvatatud või uhmris peenestatud koriandriseemneid
1 dl vahukoort
Serveerimiseks: koriandrilehti, garam masalat
Tükelda kanaliha u 3cm läbimõõduga tükkideks. Peenesta uhmris küüslauk ja ingver ühtlaseks pastaks ja sega kokku jogurti ja teiste koostisainetega. Lisa kana ja jäta marineerima vähemalt pooleks tunniks, aga veel parem, kui kana saab maitsestuda paari tunni jagu või lausa üleöö.
Pruunista kanatükid madalas kastrulis õli sees ja tõsta kõrvale (või tee sama hoopis grilli kasutades).
Alanda kuumust ja kuumuta pannil hakitud sibul, küüslauk, tšilli ja ingver. Sega pidevalt nii u 5 minuti jagu, kuni segu on kenasti küps. Lisa maitseained ja tomatipasta ning kuumuta veel paar minutit segades.Lisa hakitud tomatid ja nii veiniklaasi jagu vett. Lisa suhkrut või mett, et happesust pisut tasakaalustada. Kata kaanega ja hauta madalal kuumusel u 25 minutit.
Blenderda (või kasuta selleks saumikserit) kaste ühtlaseks ja vala potti tagasi. Lisa koor ja keeda mõni minut, kuni konstistents on pisut paksenenud. Lisa kanatükid ning kuumuta kõik veel korraks läbi.Maitsesta soola ja sidrunimahlaga, puista peale garam masalat ja koriandrilehti ning serveeri keedetud basmati riisiga.